Sombor.tv

Sombor.tv

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
sreda, 20 septembar 2017 00:00

Besplatne radionice za osobe sa dijabetesom

Od danas, 20.9.2017., u PSIHOZON-u, u Konjovićevoj 1, počinje Program za osobe sa dijabetesom (mladi i odrasli) - kreativno-psihološke radionice.
Cilj programa jeste unapređenje kvaliteta života osoba sa dijabetesom u našoj zajednici, sa fokusom na očuvanje, zaštitu i unapređenje psihofizičkog zdravlja.

Aktivnosti u okviru ovog programa će se realizovati tokom jeseni, u narednom periodu, sredom od 17 časova, počevši od danas, 20.9.2017.u 17č.

Zainteresovani se mogu uključiti uz obaveznu prethodnu prijavu, s obzirom na ograničeni broj mesta, i to pozivom na telefon: 064 538 3 438. Učešće u programu je besplatno. Program se realizuje u okviru projekta "Snaga je u nama", koji je dobio podršku od strane Grada Sombora.

Tokom realizacije programa pratiće se njegovi efekti na psihološki status učesnika. Autorka i voditeljka programa je S. Stojšić, dipl. psiholog, koja u je u svom radu orijentisana ka prevenciji i psihoterapiji.

 Aktivnosti se realizuju u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti Grada Sombora i somborskom endokrinološkom ambulantom pri Opštoj bolnici "Dr R.Simonović" u Somboru.

 

Centar za prevenciju, edukaciju i bezbednost (Centar PEB) Sombor poziva sve mlade od 15 do 30 godina, sa teritorije Grada Sombora i okolnih naseljenih mesta da se prijave na četvorodnevni trening "Kamp jednakosti i prijateljstva - trening za vršnjačke edukatore o ranjivim kategorijama mladih"koji će se održati u periodu od 28. septembra do 01. oktobra, u kampu "Crvenog krsta" Sombor u Bačkom Monoštoru.

Tokom treninga mladi će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim tehnikama držanja obuka, metodama i nastavnim sredstvima, kao i sa znanjima o ranjivim kategorijama mladih. Nakon završenog treninga i mentorske faze, mladi će steći odnovne kompetencije vršnjačkih edukatora o čemu će dobiti odgovarajući sertifikat.

Svi zaiteresovani mogu se prijaviti za učešće na treningu putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., najkasnije do subote, 23. 09. 2017. godine u 23,59 sati, a povratno informaciju o potencijalnom učešću na treningu i preciznu satnicu treninga dobiće u ponedeljak, 25. 09. 2017. godine. BROJ MESTA JE OGRANIČEN, učešće je BESPLATNO za učesnike, a obezbeđen je prevoz Sombor - Bački Monoštor, smeštaj, ishrana na kampu, osveženje, majice i materijal za rad."

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na nezarazne bolesti koje su uzrok najviše smrti u svetu, i pozvala države da pojačaju napore da bi postigle ciljeve postavljene 2015.

U svojoj prvoj evaluaciji, SZO je navela da "svet nije na putu ispunjenja cilja" smanjivanja stope smrtnosti od nezaraznih bolesti do 2030.

"Postignut je napredak, ali veoma ograničen", rekao je Daglas Bečer, direktor odseka za prevenciju nezaraznih bolesti SZO.

On je dodao da je "neophodna hitna akcija".

Nezarazne bolesti ubiju više od 40 miliona ljudi svake godine, od čega je 15 miliona starosti između 30 i 70 godina. Više od 80 odsto tih smrti spada u kategoriju "prevremenih".

Najveći broj života odnesu kardiovaskularne bolesti, 17,7 miliona godišnje, a slede rak sa 8,8 miliona, bolesti disajnih organa sa 3,9 miliona i dijabetes koji ubije 1,6 miliona ljudi.

Da bi izmerila efikasnost borbe protiv nezaraznih bolesti SZO je postavila 19 ciljeva, među kojima su povećanje cene duvana, usvajanje nacionalnih politika u pogledu konzumacije soli i promocija dojenja.

U izveštaju se navodi da su najviše učinili Kostarika i Iran, sa ispunjenih 15 od 19 ciljeva. Slede Brazil, Bugarska, Turska, Velika Britanija, Finska, Norveška, Saudijska Arabija i Tajland.

Nijedan cilj nisu ispunili Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisao, Južni Sudan, Sao Tome i Principe i Mikronezija.

U odeljku o Srbiji SZO konastatuje da 94 odsto slučajeva smrti potiče od nezaraznih bolesti (99.000 slučajeva godišnje), i da je 20 odsto stanovnika Srbije u opasnosti prevremene smrti od tih bolesti.

Srbija je, po tom dokumentu, postigla šest od 19 ciljeva: "Podaci o smrtnosti", "Integrisana nacionalna politika/strategija/akcioni plan za nezarazne bolesti", "Povećanje akciznih poreza i cena" duvana i alkoholnih pića (dva cilja), "Uputstva za upravljanje slučajevima raka, kardio-vaskularnih bolesti, dijabetesa i hroničnih bolesti organa za disanje" i "Medikamentozna terapija i savetovanje radi prevencije srčanih i moždanih udara".

Izvor: N1

Međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica trebalo bi da budu ograničene na maksimalno 0,2 odsto od vrednosti transakcije za plaćanja debitnom i 0,3 odsto za plaćanja kreditnom karticom. Trgovci koji su do sada u radnjama imali POS terminale plaćali su i do 2,5 odsto od vrednosti transakcije.

U Narodnoj banci Srbije očekuju da će na taj način umanjiti ovaj trošak za trgovce, ali time će se smanjiti i zarada banaka.

Iako deluje da je svejedno kako platite, trgovcima nije - plaćanje karticama za njih je nemali trošak. Trgovci, pre svega manje radnje, počeli su i da povlače POS terminale, a mnogim kupcima da sugerišu da plate kešom.

Narodna banka Srbije planira da to umanji, promenom propisa kojima treba da se ograniči izvor tog troška - međubankarske naknade. Danas predstavljen nacrt Zakona kojim se to reguliše, nalaže da se naknada ograniči na 0,2 do 0,3 odsto.

"Očekujemo zaista vrlo značajne promene, pre svega u domenu konačne cene za krajnjeg korisnika - trgovce. Vi sada imate na tržitu Srbije, što se dešavalo i na tržištu EU, samo je kod nas neki način još eklatantnije, situaciju da je kartica kao proizvod izuzetno skupa za trgovca, a samim tim i za krajnjeg korisnika i za čitavo srpsko društvo", objašnjava generalna direktorka Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Bankari kažu da je još rano da se govori o efektima eventualne promene propisa. Slavica Pavlović iz Eurobanke podseća i da su slični propisi doneti u EU, ali da preliminarne analize pokazuju da nisu imali očekivani efekat, pre svega kada je reč o nižim naknadama za trgovce.

"Banke ili nisu smanjile naknadu ka trgovcu ili su, sa druge strane, povećale druge vrste naknada što se preliva na krajnjeg korisnika kartice - fizičko lice. Stav bankarske zajednice je da sačekamo da vidimo detaljnu analizu efekata u EU, pa da krenemo sa nekim inicijativama", kaže Slavica Pavlović iz Eurobanke.

Trgovci prema predloženim propisima moraju da obaveste potrošače koje kartice ne prihvataju tako što će tu informaciju okačiti na vrata i pored kase.

Izvor: N1

U toku prethodne nedelje, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama dve osobe su poginule, pet osoba je zadobilo teške i 13 osoba lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržano je 11 vozača.

Na teritoriji grada Sombora evidentirano je devet saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba poginula, tri osobe su zadobile teške i tri osobe lake telesne povrede. Pet vozača je zadržano zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Na području opštine Apatin evidentirane su dve saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba poginula i jedna osoba zadobila teške telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržana su tri vozača.

Na području opštine Odžaci evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima je jedna osoba zadobila teške i šest osoba lake telesne povrede.

U opštini Kula evididentirane su četiri saobraćajne nezgode u kojima su tri osobe zadobile lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržana su tri vozača.

Napisano 65 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 672 prekršajna naloga.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina.

U sportskoj hali nazvanoj po košarkaškom velikanu, “Vlade Divac” u Vrnjačkoj Banji, veteranke Rukometnog kluba Sombor pobedom na trodnevnom (15-17. septembar)“Trofeju Srbije” dokazale da uvek živi pravilo: jednom uspešne - uvek uspešne!

U ženskoj veteranskoj konkurenciji titula na 24. po redu Međunarodnom otvorenom prvenstvu u rukometu je pripala rukometašicama Sombora, koje su u finalu savladale ekipu VGSK iz Velikog Gradišta rezultatom 5:3. Vesna Marijanović, Danijela Kovačević, Jasna Marijanović, Jelena Aleksić, Milica Antić, Maja Živković, Lenka Pavlović, Dijana Kožul, Olivera Stanić, Jasmina Dangubić i Jelena Jovanović, pokazale su da boj bije srce u junaka, a kapiten, Vesna Marijanović (koju mnogobrojni ljubitelji rukometa širom bivše države pamte i pod devojačkim prezimenom Markov, kada je oblačila dres omladinske i seniorske reprezentacije Jugoslavije) oduševljeno, uostalom kao i sve njene saigračice, govori o utiscima:

- Želja za pobedom nije prestala od dana kada više nismo aktivno igrale rukomet, naprotiv, želja je jednako jaka što je važan temelj svakog uspeha - kaže Vesna. - To je i poruka mlađim igračicama, onima koje danas igraju, jer samo ako ste kao jedan na terenu i igrate timski možete stići do pobede. Tako je i u životu... Ako treba, rekle smo i našima u upravi kluba, nema problema, registrujte nas i igraćemo opet za bodove, Prvu ligu... :-) pomalo duhovito govori kapiten veteranki rukometašica Sombora, ali u svakoj šali, dobro znamo, ima pola istine. Osim ekipne titule, pobednicama je pripalo još jedno priznanje, jer je najboljom igračicom prvenstva proglašena Milica Antić. Kako to i priliči vrhunskim ekipama, dobrodošla su uvek pojačanja, kao i u najboljim vremenima, pa su ovom prilikom u somborskom dresu bile, gore već pomenute, Novosađanka Olivera i Pančevke Jasmina i Jelena... A da somborska priča bude kompletna, pobrinuli su se organizatori, iz Rukometnog saveza Srbije, da čast ukažu Danijeli Kovačević i kao jednoj od sudija.

Veterani Rukometnog kluba Sloboda iz Tuzle pobednici su muškog dela “Trofeja Srbije” u Vrnjačkoj Banji, koji do kraja godine planiraju da učestvuju baš na međunarodnim turnirima u Somboru i Subotici. Boje veterana RK Sloboda u Vrnjačkoj Banji branili su: Edin Skokić, Edin Salkić, Damir Mujezinović, Damir H.Bećirović, Samir Bećirović, Denis Merdanović, Bakir Buljugija, Amir Muratbegović, Nedim Đug, Eldar Kadić i Zlatko Cipurković, dok je ekipu s klupe predvodio Vladimir Jović, predsednik UG “Veterani RK Sloboda” Tuzla.

Somborske rukometašice i rukometši Tuzle još jednom su overili da ova dva grada ostaju biseri rukometa u čitavom regionu.

Izvor: NRS

Omladinac iz Deronja odigrao je 2:2 sa imenjakom na Bukovcu, dok je Radnički 1918 iz Ratkova poražen u Bačkom Bregu od Dinama 1923 u utakmicama 3. kola Međuopštinske fudbalske lige Sombor prvi razred.

fudbal-1Ratkovčanima koji se nalaze u gornjem delu tabele, to je prvi poraz u prvenstvu nakon dve uvodne pobede. S druge strane, Deronjčani su do sada dva puta igrali nerešeno i jednom su poraženi, a ti rezultati doveli su ih na pretposlednje mesto na tabeli u konkurenciji dvanaest ekipa.

Rezultati ostalih susreta 3. kola: Hajduk – Dunav 3:2, Kordun – Rastina 1918 4:1, Partizan – Aleksa Šantić 3:3 i Polet – Jedinstvo 5:3.

U sledećem kolu Omladinac u Deronjama dočekuje Jedinstvo iz Ribareva, dok se Radnički na svom terenu sastaje sa ekipom Poleta iz Sivca.

Proteklog vikenda odigrani su i svi susreti 2. kola Međuopštinske lige Sombor drugi razred. U Bezdanu je Sport dočekao Panoniju iz Laliću, a domaćini su slavili rezultatom 2:0. Lalićani su na otvaranju prvenstva remizirali na domaćem terenu, a u sledećem kolu biće slobodni.

Rezultati ostalih susreta 2. kola: Telečka – OFK Metalac 2:3, Dinamo (S) – Terekveš 1:1 i KFK Kula – Graničar (R) 3:0.

ico.rs

Stečajni upravnik “Apatinskog tržnog centra (ATC) u stečaju”, Predrag Erić oglasio je prodaju ovog stečajnog dužnika kao pravnog lica metodom javnog nadmetanja. Početna cena za javno nadmetanje iznosi 29.200.000,00 dinara ili 50% od njegove procenjene vrednosti.

Rok za uplatu depozita u iznosu od 11.680.000 dinara je 12. oktobar, a javno nadmetanje je zakazano za 17. oktobar u “ATC”, Branka Radičevića br.3 u Apatinu.
Procenjena vrednost “ATC” je 58.400.000,00 dinara a zainteresovanim kupcima se nude- pijačni plato od 636m2 i 654 m2, kancelarije površine 128 m2, 14 poslovnih prostora ukupne površine 359 m2 kao i 138 pijačnih tezgi, 16 rashladnih vitrina te oprema za video nadzor i drugo.

Potencijalni kupac pored navedenih nekretnina i pokretnosti kupovinom ATC nasleđuje i ugovor o obavljanju komunalne delatnosti – upravljanje, uređenje i održavanje pijace koji je ovo preduzeće zaključilo sa opštinom Apatin 2014. godine.

Izvor: Radio Dunav

U Sonti su ovih dana u toku pripreme za školu šaha koja uskoro treba da počne. U pitanju je besplatna sekcija prvenstveno za mlade i decu, ali ne postoji ograničenje u pogledu godina. Polaznike će šahu učiti sonćanski šahista Ivica Kokman.

Nikola Dobrijević, predsednik Centra za kulturu i obrazovanje Sonta poziva sve zainteresovane da se u toku narednih nekoliko dana jave kako bi se video tačan broj zainteresovanih i da bi se moglo sve dogovoriti do početka aktivnosti.

Zainteresovni mogu da se jave putem fejsbuk stranice facebook.com/centarsonta, imejl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., na telefon 069 381 36 09 ili lično kod nekog od članova organizacije.

Izvor: 025info

Zavod za ravnopravnost polova dodeljuje bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 4.000.000,00 dinara, a ciljevi konkursa su promocija biznis planova/poslovnih ideja, radi unapređenja sopstvenog biznisa, kao i pružanje finasijske podrške najboljim poslovnim idejama za koje se proceni da imaju kapacitet sa kojim bi olakšali poslovanje.

Konkurs je otvoren do 28.09.2017. godine.

Sve dodatne informacije u vezi sa realizacijom Konkursa mogu se dobiti u Zavodu za ravnopravnost polova na brojeve telefona: 021/6615 – 133, 021/6617-177 ili mejlom: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Konkursna dokumentacija može se preuzeti na sajtu Zavoda za ravnopravnost polova www.ravnopravnost.org.rs

Gordon Remzi uspeo je ponovo da očara svet svojim receptom za doručak iz snova.

Ovaj recept sastoji se od krompira, jaja i slanine, kao i začina koji podižu ukus Gordonovog doručka na sasvim novi nivo.

Recept je sledeći:

Ogulite dva do tri krompira srednje veličine i narendajte ih zajedno sa jednom manjom glavicom luka. Dobro posolite i pobiberite, istisnite rukama višak tečnosti i naspite malo maslinovog ulja dobro mešajući smesu rukama.

U vreo tiganj sipajte malo ulja i sipajte krompir dobro ga pritiskajući na dno tiganja. Sa strana dodajte komadiće putera i kada osetite da ovu veliku palačinku možete da pomerate, okrenite je uz pomoć drugog tanjira.

Na ovu krompir-palačinku pažljivo razbijte jaja, pospite ih ljutom papričicom, posolite i sve zajedno stavite u prethodno ugrejanu rernu na šest do osam minuta.

Servirajte jelo sa prženom slaninom i uživajte u savršenom doručku.

Izvor: B92

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora, izdalo je saopštenje u kojem navodi da će zbog učestale uzurpacije, odnosno odoravanja nekategorisanih atarskih puteva koji su u javnoj svojini grada Sombora, preduzeti mere zaštite.

U saopštenju se navodi da će Odeljenje za poljoprivredu „od 01. novembra 2017. godine, izdavati prekršajne naloge, odnosno podnositi prekršajne prijave protiv uzurpatora u skladu sa Odlukom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete.“

Kako bi se izbegle nepopularne mere, potrebno je da zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i vlasnici katastarskih parcela koje se graniče sa atarskim putevima, odmah nakon skidanja useva puteve dovedu u prvobitno stanje.

Originalno saopštenje Odeljenja za poljoprivredu dostupno je ovde

 

Ivana Vadović, učenica Srednje stručne škole „Sveti Sava”, našla se među 20 najboljih đaka generacije na konkursu koji su za 500 najuspešnijih učenika iz cele Srbije i Republike Srpske organizovale kompanija LINK group i Fondacija za obrazovanje Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Ivana je tako dobila priliku da svoje usavršavanje i dalje napredovanje nastavi na ITAcademy, međunarodnoj školi za najtraženije IT profesije.

Najsavremenije IT školovanje za buduće digitalne lidere

Puno osmeha, razgovora o novim idejama i pozitivne energije pred početak jedne nove zajedničke avanture. Ovako je protekao svečani prijem na Belom dvoru za najbolje učenike iz Srbije i Republike Srpske i buduće polaznike ITAcademy.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji kompanije LINK group i Fondacije Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, 20 najboljih đaka generacije sa ovih prostora besplatno će pohađati jednogodišnje školovanje na ITAcademy i imati priliku da stekne znanja za neka od najtraženijih zanimanja današnjice.

Na samom početku pozdravio ih je Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom:

– Vrlo je važno da ovi mladi ljudi postanu svesni šta je IT i koliko je važno da steknu obrazovanje u toj oblasti. U tome je budućnost, jer bez IT-ja se ne može, sve je digitalizovano. Želim ovim đacima da imaju dosta uspeha i da na kraju dobiju dobar posao – rekao je prestolonaslednik.

Spoj modernog i tradicionalnog je dobitna kombinacija

U prijatnoj atmosferi, uz koktel i neformalno druženje, đaci, ali i njihovi roditelji, dobili su priliku da porazgovaraju sa predsednikom kompanije LINK group i da ga pitaju sve u vezi sa modernim obrazovanjem koje ova kompanija propagira.
– Bilo nam je posebno zadovoljstvo da podržimo decu koja su kvalitetna i koja su to dokazala time što su najbolji đaci svoje generacije. Mislim da će im školovanje na ITAcademy pomoći, jer su oni generacija koju zovemo digitalnom. Svaka dodatna veština i znanje iz te oblasti učenicima daju samo dodatni plus, da mogu sutra dobro da startuju na tržištu rada, ili danas, kada treba da studiraju, izaberu fakultete, iako možda i nekog drugog tipa, ali IT kompetencije dodaju vrednost na njihovo redovno školovanje.

Velika nam je čast da budemo deo projekta koji sprovodi Kraljevska fondacija i smatramo da je kombinacija modernog i tradicionalnog u svakom vremenu kombinacija koja daje rezultat – rekao je predsednik kompanije LINK group, Valentin Kuleto.

Online školovanje i svetski priznati sertifikati

Izabranim đacima generacije školovanja je svečano uručio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Oni će IT akademiju pohađati online, i to program koji sami izaberu. Po završetku školovanja doći će u priliku da steknu i svetski priznate sertifikate, kao što su Microsoft, Oracle, Camridge i mnogi drugi.

– Vrlo sam zahvalan, dopada mi se način rada, mislim da je inovativan, nisam se do sada sretao kod drugih škola i fakulteta sa ovakvim programima, a pogotovo ne da u toku godinu dana, i to online, možete da naučite toliko korisnih stvari – rekao je Đorđe Ogrizović, đak generacije u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Njegova koleginica iz beogradske Muzičke škole „Stanković” zahvalna je na pruženoj šansi.
– Zaista sam ponosna što u našoj državi postoji kompanija kao što je LINK group, koja pruža šansu mladim ljudima. To je dokaz da i u Srbiji može da se uspe i da se dođe do svetskog znanja – rekla je Anđela na svečanom prijemu na Belom dvoru.

Ovo su najbolji đaci generacije iz Srbije i Republike Srpske koji će nastaviti svoje školovanje na ITAcademy:

1. Ivana Vadović, Sombor, Srednja stručna škola „Sveti Sava”
2. Nina Brčkalo, Pale, JU SŠC „Pale”
3. Nataša Popović, Sremska Mitrovica, Mitrovačka gimnazija
4. Igor Šikuljak, Vlasenica, Republika Srpska, JU SŠC „Milorad Vlačić”
5. Ivana Burmazović, Loznica, Gimnazija „Vuk Karadžić”
6. David Nestorović, Velika Župa, Prijepolje, Prijepoljska gimnazija
7. Đorđe Ogrizović, Beograd, Treća beogradska gimnazija
8. Damjan Manojlović, Čačak, Tehnička škola Čačak
9. Anđela Dinić, Beograd, Muzička škola „Stanković”
10. Uroš Stojiljković, Ćuprija, Gimnazija Ćuprija
11. Nikolina Bunijevac, Beograd, Trinaesta beogradska gimnazija
12. Maja Trninić, Gradiška, Republika Srpska, JU Gimnazija
13. Tamara Anđić, Beograd, Medicinska škola „Beograd”
14. Vukašin Božić, Šabac, Šabačka gimnazija
15. Marko Pekez, Podrašnica, Republika Srpska, JU Gimnazija, Mrkonjić Grad
16. Aleksandra Ristić, Šekovići, Republika Srpska, SŠC „Petar II Petrović Njegoš”, gimnazija
17. Filip Ćurić, Ćuprija, Tehnička škola Ćuprija
18. Petar Mitrović, Kikinda, Srednja stručna škola „Miloš Crnjanski”
19. Aleksandra Vojnović, Bela Crkva, Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škola
20. Pavle Marinković, Zaječar, Tehnička škola Zaječar

Pogledajte kako je izgledala svečanost na Belom dvoru.

U petak i subotu 822. i 23. septembar) biće održan 11. "Lemeški kulen fest" u Svetozaru Miletiću.

Program festivala:

Petak, 22. septembar (Dom kulture)

17–20 Humanitarna akcija „Kupi kobasicu — pomozi zabavištu”
(prodaja sveže pečenih kobasica u cilju poboljšanja uslova u vrtiću u Svetozaru Miletiću)

Subota, 23. septembar (centar, šetalište, Dom kulture)

08–10 Dolazak izlagača i priprema štandova

11:00 Pozdravni govor i otvaranje manifestacije

11:30 Predaja takmičarskih uzoraka

10–24 Kulturno–zabavni program (muzika sa bine, nastupi KUD–ova)

16:00 Proglašenje pobednika takmičenja

17:00 Predstavljanje gostiju iz inostranstva i njihovih proizvoda

18:00 Nagradna igra za posetioce „Pogodi težinu kulena i osvoji ga”

Više informacija na www.lemeskikulen.com

utorak, 19 septembar 2017 00:00

Od 19. septembra bez naplate putarine u Vrbasu

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je da će od utorka, 19. septembra 2017. godine, prestati naplata putarine na naplatnoj stanici Vrbas.

Kako se navodi u saopštenju, vozilima će do daljnjeg biti omogućeno saobraćanje preko petlje Vrbas.

U toku je izgradnja bočnih naplatnih stanica na deonici autoputa E-75 Beograd-Subotica u cilju uspostavljanja zatvorenog sistema naplate putarine na ovoj deonici autoputa, dodaje se u saopštenju.

utorak, 19 septembar 2017 00:00

Policijska uprava Sombor dobila nova vozila

Od 710 novih policijskih vozila „škoda", koje je za bolji i efikasniji rad policije, obezbedilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije svim Policijskim upravama, ključeve od 16 službenih vozila dobila je Policijska uprava Sombor.

Policijskoj upravi u Somboru isporučena su nova službena vozila za potrebe saobraćajne policije i opšte nadležnosti. Obnavljanje voznog parka u značajnoj meri doprineće efikasnijem radu, višem nivou održavanja javnog reda i mira, kao i bezbednosti svih građana.

"Na ovaj način sigurno ćemo povećati efikasnost rada, što je naše posebno zadovoljstvo. Time ćemo ostvariti da Sombor i Zapadnobački okrug bude bezbedan i miran, kao što je i do sada bio. Ostvarićemo dosadašnju funkciju, a to je da povećamo bezbednost svih učesnika u saobraćaju, smanjimo prekršaje po javnom redu i miru, ali i da budemo u najvećoj meri efikasni u rasvetljavanju krivičnih dela", izjavio je Saša Dmitrašinović, načelnik Policijske uprave Sombor.

U poslednjih petnaestak godina ovo je jedna od najvećih isporuka policijskih vozila, koja će pokrivati Zapadnobački okrug.

"U narednom periodu očekujemo isporuku i druge tranše službenih vozila, koja će takođe biti korišćena u patrolnu delatnost. Takođe, deo vozila koje očekujemo će se upotrebljavati za namere operativnog rada, odnosno za potrebe kriminalističke policije", dodao je Dmitrašinović.

Nova policijska vozila zameniće stara i u područnim policijskim stanicama okruga i to shodno kriterijumima koja se odnose na stanje javnog reda i mira, bezbednosti saobraćaja i stope kriminaliteta.

Izvor: RTV

Stapar je od 14. do 18. septembra 2017. godine bio domaćin „Treće tkačke kolonije“. Ćilimarke i čuvari tradicije došli su u Stapar iz Novog Pazara, Kruševca, Sremskih Karlovaca, Leskovca, Šapca, Pančeva i Negotina. Sve tkalje u Staparu su tkale motive sa staparskog ćilima, a svoje umeće pokazale su i gošće iz Kiškunhalaša, grada u Mađarskoj poznatog po staroj tehnici izrade čipke.

Etno mreža i grad Sombor, koloniju su organizovali sa namerom očuvanja tradicionalnog ćilimarstva, ali i promocije drugih lokalnih brendova.

Koloniji u Staparu prisustvovali su predstavnici ambasada Australije, SAD-a, Izraela, kao i predstavnici NALED-a, međunarodnih, državnih i pokrajinskih institucija.

Pozdravljajući goste, ali i domaćine-Staparce, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović se svima zahvalila na podršci u realizaciji ove manifestacije. Gradonačelnica se posebno zahvalila NJ.E. ambasadorki Australije Đuliji Fini kao najvećoj i najznačajnijoj pokroviteljki ove manifestacije, kao i NJ.E. ambasadoru Norveške Arneu Bjornstadu, koji je svojim prisustvom podržao koloniju.

„Grad je i do sada u saradnji sa Etno mrežom davao podršku i učestvovao u organizaciji ove manifestacije, ali za nas je od naročitog značaja što ovaj treći put imamo ovoliki broj učesnika. Učesnici nisu samo iz Pirota i Sombora, odnosno Stapara, koji su započeli realizaciju ove ideje, nego iz cele Srbije. Upravo u ovolikom broju učesnika vidimo i perspektivu u pogledu razvoja ćilimarstva, oživljavanju različitih tehnika i različitih načina u očuvanju kulturnog nasleđa Srbije. Za nas je značajno što su ćilimarke iz drugih krajeva došle u Stapar i dale svoj doprinos razvoju ćilimarstva, njegovoj obnovi i očuvanju tradicije, ali i doprinos razvoju naše međuregionalne, međugradske, međuopštinske saradnje“ kazala je gradonačelnica.

Golubović je dodala da se na ovakav način podržava i aktivnost Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i Etno mreže i program „1000 žena“.

„Grad Sombor je ove godine organizovao javne radove kojima je podržao ćilimarke sa našeg područja, a isto tako i žene uključene u proizvodnju bezdanskog damasta omogućavajući im da izrađujući motive sa staparskog ćilima i bezdanski damast ostvaruju egzistenciju. Ove proizvode ćemo kasnije uključiti u protokolarne poklone grada i time reprezentovati ono najlepše što imamo, ćilim i damast, a kasnije i druge proizvode“, istakla je gradonačelnica.

Gradonačelnica se posebno zahvalila Etno mreži, UG „Staparska ruža“, gradu Pirotu i njihovim ćilimarkama, kao i učenicima koji su učestvovali na likovnom konkursu „Staparski ćilim i dečija mašta“.
Domaćinima i učesnicama se obratila i NJ.E. ambasadorka Australije Đulija Fini.

„Ja sam srećna što danas imam priliku da vidim puno žena učesnica kolonije koje ne dolaze samo iz Pirota i sa Stare planine, već i drugih gradova Srbije. Zamisao kolonije je i bila da se aktivnost proširi u druge gradove. Verujemo da tkačka kolonija u Staparu, kao i tkačka kolonija u Pirotu, govore u prilog ekonomskom osnaživanju žena i više od svega, očuvanju kulturnog nasleđa koje je u Srbiji veoma veliko“, kazala je ambasadorka Australije u Srbiji.

Predstavnici ambasada Australije, Norveške, SAD-a, Izraela i predstavnica UNDP i UN, uručili su poklone najuspešnijim učesnicima likovnog konkursa „Staparski ćilim i dečija mašta“ i to: Anastasiji Bojanić, Jovani Cvijić, Jeleni Bajčev, Biljani Aperlić i Ivani Bajčev.
Domaćini, gradonačelnica sa saradnicima Nemanjom Saračem, članom Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, Atilom Pribilom, pomoćnikom za oblast mesne samouprave i Branislavom Svorcanom, pomoćnikom za oblast kulture i informisanja, diplomate i druge zvanice ugostili su i u Somboru.
Gosti su bili impresionirani samim zdanjem Županije, najvećom slikom na platnu „Bitka kod Sente“ postavljenoj u sali Skupštine grada Sombora i sadržajima koji su im Somborci, kao domaćini pripremili.

Pobedom protiv Lipara rezultatom 4:2 u poslednjem prvenstvenom kolu koje je odigrano juče, ekipa Šahovskog kluba Miloš Rakić iz Ratkova potvrdila je prvo mesto u Međuopštinskoj ligi Sombor i kao osvajač titule osigurala pravo da se naredne sezone takmiči u višem rangu.

sah-1Ratkovčani su prvenstvo završili bez poraza, sa šest pobeda i jednim nerešenim susretom.

U poslednjem kolu protiv Lipara pobedu su ostvarili Stojan Đorđević, Svetislav Mladenović i Milorad Kovačević, Srđan Marković i Branko Kovačević su remizirali sa svojim protivnicima, dok je jedini neuspeh doživeo Petar Knežević.

Ostali rezultati 7. kola: Lemeš (Svetozar Miletić) – Rusin (Ruski Krstur) 2,5:3,5, Sivac – Aleksa Šantić 1,5:4,5, Stanišić – Bački Breg 2,5:3,5.

Konačna tabela: Miloš Rakić 19 meč bodova, Bački Breg 18, Aleksa Šantić i Stanišić po 10, Lemeš i Rusin po 9, Sivac 4 i Lipar 3 boda.

U šampionskoj ekipi iz Ratkova u svih sedam kola nastupila su petorica šahista. Stojan Đorđević je najuspešniji sa osvojenih 6,5 poena za svoj tim, slede Svetislav Mladenović sa 6 poena, Srđan Marković sa 5,5, Branko Kovačević sa 4,5 i Milorad Kovačević sa 3 poena. Petar Knežević je odigrao četiri kola i osvojio je jedan poen, dok su po jedan nastup upisali Milan Đorđević, Milosav Ivančić i Miloš Crnjak.

Poraz šahista Mladosti i Karavukova

U Severnobačkoj zonskoj ligi za šahiste juče su odigrani susreti pretposlednjeg kola u prvenstvu 2017. Rezultati: Radnički (Tornjoš) – Karavukovo 4:2, Elektrovojvodina (Subotica) – Ada 3:3, HAŠK Zrinjski (Subotica) – BTŠK (Bačka Topola) 2,5:3,5, Mladost (Odžaci) – Polet II (Rastina) 1:5, Lajoš Segi (Bajša) – Prigrevački ŠK (Prigrevica) 3:3.

Tabela pred poslednje kolo: Radnički 19, BTŠK 18, Prigrevački ŠK i Lajoš Segi po 17, Polet II 11, Mladost 10, Ada, Karavukovo i Elektrovojvodina po 5, HAŠK Zrinjski 4 boda.

U poslednjem kolu Mladost gostuje u Bačkoj Topoli, dok Karavukovo dočekuje Elektrovojvodinu.

Izvor: ico.rs

Dve zlatne, srebrna, bronzana za članove AK Apatin i jedna srebrna za Omladinac Prigrevica.

Novi Sad i Atletski klub Vojvodina bili su organizatori atletskog takmičenja Novi Sad OPEN 2017, koji je održan u nedelju, 17. septembra, na stadionu Karađorđe.

U konkurenciji nekoliko stotina mladih atletičara iz atletskih klubova sa teritorije čitave Republike Srbije i takmičara iz BiH, izuzetno uspešan nastup imalo je i 18-oro članova AK Apatin i 7-oro članova AK Omladinac Prigrevica.

Osvojeno je pet medalja, dve zlatne, srebrna i bronzana, članova AK Apatin (zlatne Miloš Dreković i Milica Zanze na 40 metara, srebrnu medalju osvojila je najmlađa takmičarka kluba Hana Čegar u trci na 20 metara, dok je u trci seniora na 1000 metara bronzanu medalju osvojio Miroslav Pešić) a srebrna medalja odlazi i za AK Omladinac Prigrevica, koju je zaslužio Branislav Tadić na 60 metara.

Odlične nastupe u svojim trkama po starosnim kategorijama u kojima je nastupao veliki broj trkača, imali su i ostali članovi AK Apatin od kojih je većina oborila lične rekorde: Vladimir Zanze je bio najbliži medalji, zauzeo je četvrto mesto u skoku u dalj, Vuk Ličina nastupio je u skoku u dalj i na 60 metara, Vanja Obradović i Anastasija Vignjević (2003. godište) u trci na 100 metara, Vanja Jovišić, Stojanka Lončar i Tara Ličina (2007. godište) u trci na 60 metara, Una Čegar (2010. godište) na 40 metara, Nevena Dubaić i Marijana Vilotić (2006. godište) na 60 metara, Elena Ćopić (2009. godište) u trci na 40 metara. Samanta Roksandić (2008. godište) u trci na 60 metara, Una Đukić (2004. godište) u trci na 60 metara, Aleksa Dubaić i Uroš Domić (2009. godište) u trci na 40 metara.

Atletski klub Omladinac Prigrevica osim osvajača medalje Branislava Tadića, izuzetno dobrim nastupima predstavljali su i Jovana Čović, Nevena Gajić, Nikolina Korica u trci na 60 metara i skoku u dalj (2005. godište), Vuk Kovjenić u trci na 60 metara (2007. godište), Milana Tadić (2008. godište) u trci na 60 metara i Dragana Popović (2009. godište) na 40 metara i desetoplasirana u skoku u dalj.

Mladi atletičari iz AK Apatin i AK Omladinac Prigrevica nastupali su u štafetama i hrabro se borili na stazi protiv članova štafeta drugih klubova.

Sa mladim atletičarima na takmičenju su bili Goran Čegar, predsednik AK Apatin, trener Bojan Tomašević i asistenti Franjo Pap i Zoran Čegar, a veliku podršku pružili su i članovi porodica mladih atletičara.

Rezultati koje su mladi atletičari ostvarili pokazuju da je atletika u Apatinu na pravom putu i da se u budućnosti mogu očekivati velika dostignuća i vrhunski rezultati.

Izvor: NRS

Američka vlada je saveznima agencijama zabranila upotrebu softvera ruske kompanije Kaspersky Labs, specijalizovane za informatičku sigurnost, zbog navodnih veza te kompanije s ruskim obaveštajnim službama.

V.d. ministarka odbrane Elejn Djuk naredila je svim zaposlenima u saveznim agencijama da maknu u roku do 90 dana antivirusne softvere Kaspersky Labs iz računara vlade i saveznih agencija.

"Ministarstvo je zabrinuto zbog veza nekih zvaničnika Kaspersky sa obaveštajnim službama i drugim ruskim vladinim agencijama", navela je Djuk u saopštenju.

"Ruska vlada, koja može delovati sama ili u saradnji s kompanijom Kaspersky mogla bi iskoristiti proizvode Kaspersky za pristup dokumentima i informatičkim sistemima savezne vlade i kompromitovati ih, što bi imalo direktan uticaj na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, dodala je Djuk.

Kancelarija zadužena za kupovinu američke savezne vlade (GSA) povukla je Kaspersky Labs s liste dozvoljenih proizvođača.

Izvor: N1

Danas je počela akcija besplatnih pregleda u bolnicama u Srbiji. Tri klinička centra, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, i još 58 opštih bolnica do 16 sati primali su sve pacijente.

Pregledi su obuhvatali merenje nivoa šećera u krvi, pritiska i EKG. Iz ministarstva najavljuju da će se ovakve akcije ubuduće sprovoditi jednom mesečno. Ekipa N1 bila je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i Bolnici Dragiša Mišović, nigde nije bilo većih gužvi.

Bolnice širom zemlje otvorile su vrata za sve, pa i za one bez zdravstvenih knjižica.

"Sjajno, bez gužve svi su fini, svi su ljubazni", rekao je jedan od pacijenata. "Dobio sam neka uputstva, kojih ću se sad pridržavati više a nisam baš mnogo vodio računa", kaže drugi.

"Sada čekam kod doktora, a pošto mi je juče bilo izrazito loše, meni je ovo ispalo baš kao, tako da sada će me pregledati kardiolog i to mi mnogo znači", zadovoljan je još jedan pacijent.

Po završenom pregledu, dobili su izveštaj o zdravstvenom stanju, a po potrebi upućeni na dalje lečenje.

"Pacijenti su motivisani da urade ove preglede, izuzetno su zadovoljni. Nažalost ili na svu sreću kod jednog broja pacijenata koji nisu znali da imaju šećera u krvi, otkrili smo visoke vrednosti šećera u krvi", izjavila je direktorka Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa Marija Zdravković.

Od nelečenog ili loše lečenog dijabetesa u Srbiji godišnje umre 10.000 ljudi. To je samo jedan od razloga zbog kojih ministarstvo najavljuje uvođenje besplatnih pregleda svake treće nedelje u mesecu.

"Mislim da će se za sledeću akciju, koja će biti u par narednih nedelja od toga biti uključeni i domovi zdravlja i Klinički centar Srbije. Gde ćemo, ponavljam, još jednom izmeriti vrednost šećera u krvi, uraditi EKG izmeriti pritisak, poslušati pluća i srce", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U ministarstvu o akciji govore kao o "besplatnoj", međutim i nije baš tako. Troškovi rada sestrara, lekara i potrošnog materijala, verovatno će se finansirati iz budžeta, kažu u RFZO, drugim rečima, besplatne preglede opet će na kraju platiti građani.

Izvor: N1

ponedeljak, 18 septembar 2017 00:00

Sočni čokoladni kolač

Sastojci

3 jaja
2 šoljice šećera ( male šoljice)
1 šoljica mleka
1 šoljica ulja
100 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
1 šoljca griza
prašak za pecivo
1 kašika kakaa
Za sirup:
200 g šećera
1 vanilin šećer
50 ml vode
čokolada za glazuru

Priprema

1. Umutiti belanca sa 200 g šećera pa dodati keks izmešan sa praškom za pecivo, mlevene orah, ulje, griz i kakao.

2. Sve lepo izmešati i sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni 20 min.

3. Vruć kolač preliti sirupom od 200 g šećera i 1 vanilinim šećerom. Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade..

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

Veliki broj ljubitelja dobre rok muzike okupio se na gradskoj plaži u Apatinu na prvom "Deer and beer" festivalu u organizaciji Turističke organizacije Apatin.

Festival je zvanično počeo nastupom talentovanog apatinskog sastava "Dolly Bell", koji aktivno održava koncerte na teritoriji Srbije. Od samog početka festivala vladala je pozitivna atmosfera.

Organizator je mislio i na sve ljubitelje sporta, pa je za njih spremio pravu poslasticu. Naime, na velikom video bimu mogao se pratiti prenos polufinala košarkaškog prvenstva Evrope između Srbije i Rusije.

Priliku da "praši" na festivalu dobio je još jedan popularni lokalni bend "Bitange", uz čiji koncert se proslavila velika pobeda naših košarkaša.

Na scenu su potom došle i zvezde večeri "Divlje jagode", koje su održale koncert za pamćenje na zadovoljstvo velikog broja pristunih.

Zadovoljni komentarima i utiscima, organizatori najavljuju novi "Deer and beer" festival i sledeće godine, ali u nešto ranijem terminu.

Izvor: 025info

Da izgradi kuću za jedan dan, ne zaliva ploču i plaća majstore koji će raditi mesecima san je svakog domaćina.

Ovaj san je lako ostvariv, jer je takva tehnologija već izmišljena i godinama se primenjuje u Kanadi, SAD i Rusiji. Reč je o građevinskim panelima koji već imaju ugrađenu izolaciju, dimenzije se prave po porudžbini i sklapaju za jedan dan!

Nova tehnologija je stigla napokon i u Srbiju, a prve takve kuće u izgrađene su u Bačkoj.

Proces izgradnje je stostruko brži, a benefiti su mnogo veći nego kod klasične gradnje. Konačno, evo o kakvim se tačno kućama radi!

U pitanju su kuće od tzv. sip odn. sendvič panela. U Srbiji su najtraženije one od 60 kvadrata zbog ekonomske situacije, a velika prednost je što mogu lako da se dograde i prošire.

Materijal je jeftin, jer je u nosiocu konstrukcije stiropor, pa se ne radi dodatna izolacija. Sip panel je vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju.

Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dve snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Upravo zahvaljujući tome što već imaju izolaciju, skraćuje se vreme izgradnje.

– Okvirna cena je od 190 evra po kvadratu, a kupac dobije kuću u sivoj fazi – kaže inženjer Igor Carević iz kompanije SIP Technology koja je prošle godine učestvovala u akciji „Gradimo srcem“ i tom prilikom jednoj porodici poklonila kuću.

– To znači da za 10.000 evra može da se dobije kuća od 50 kvadrata.

Ova tehnologija je osmišljena tridesetih godina 20. veka, ali je zaživela tek kada je pronađen način da se naprave paneli, pa su ovakve kuće počele da se grade početkom novog milenijuma.

Osim što su jeftini i što se brzo montiraju, ovi paneli imaju i svoje dodatne prednosti:

Ovi paneli su se odlično pokazali na ekstremno hladnim temperaturama, jer kada postignu izvesnu temperaturu – ne moraju da se dogrevaju.

– Dovoljno je malo energije da se ugreju, a pošto zidovi nisu betonski, ne propuštaju toplotu – objašnjava Carević – Odlično reaguju i na ekstremnim vrućinama, pošto se prostorije lako ohlade.

Kuće se brzo grade, jer se zidovi seku po zadatim merama još u fabrici, a na licu mesta se sklapaju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama.

Paneli mogu da budu debeli od 124 do 224 milimetara. Debljina panela od 15 santimetara zamenjuje zid od cigle debeo 150 santimetara.

Najveća prednost je što nema betonskih i zemljanih radova, kao ni sporih prljavih poslova, pa se kuća završi bukvalno za jedan dan.

Kada se u fabrici naprave panel-ploče na terenu nije potrebna dorada.

Paneli su ekološki čisti pa se često koriste u izgradnji medicinskih objekata.

Izvor: Kurir.rs

nedelja, 17 septembar 2017 00:00

Vesela muzika podstiče kreativno razmišljanje

Slušanje vesele muzike za vreme rada može da podstakne kreativnost i rešavanje problema, pokazalo je najnovije istraživanje.

Klasična muzika koja se odlikuje pozitivnom energijom poput dela Antonija Vivaldija, ima najveće izglede da podstakne kreativno razmišljanje, zaključili su naučnici.

“Kreativnost je jedna od temeljnih veština potrebnih za suočavanje sa svetom koji se menja brže nego ikad pre”, kaže koautor istraživanja Sem Ferguson s tehnološkog univerziteta u Sidneju.

“Saznanja o tome kako podstaći tu važnu veštinu postaju sve bitnija”, kaže on.

U okviru istraživanja koje su sproveli Ferguson i Simone Riter iz univerziteta Radboud u Nijmegenu, 155 studenata Radbouda slušalo je klasičnu muziku dok je obavljalo kreativne poslove.

Ispitanici su bili podeljeni u pet grupa od kojih je svaka slušala jedno od četiri muzička dela ili su u tišini radili postavljene zadatke.

Muzika je odabrana u zavisnosti od procene kako utiče na raspoloženje i koliko je podsticajna.

"Labud" Kamila Sen-Sansa odabran je kao muzika koja podstiče dobro raspoloženje ali nije podsticajna jer deluje umirujuće, Vivaldijeva Četiri godišnja doba predstavljala su veselo delo, Adađo za gudače Semjuela Barbera bio je 'predstavnik' tugaljive i usporene muzike, a kompozicija "Mars, donosilac rata" Gustava Holsta bila je negativno, uznemirujuće delo.

Kako bi testirali kreativnost naučnici su se usmerili na divergentno mišljenje koje uključuje davanje više različitih interpretacija i odgovora na temelju dostupnih informacija stvaranjem neočekivanih kombinacija te prepoznavanjem asocijacija među idejama i pretvaranje informacija u neočekivane oblike.

Divergentno razmišljanje ključno je za današnju nauku, tehnologiju i kulturu zbog toga što su inovacije često rezultat spajanja potpuno različitih stvari i ideja, navode autori u časopisu PLoS ONE.

Ferguson i Riter tražili su od ispitanika da navedu što je moguće više različitih i kreativnih primena cigle. Takođe testirali su konvergentno mišljenje koje pokazuje može li ispitanik doći do najboljih, utvrđenih i tačnih odgovora na probleme za koje se rešenje već zna.

Odgovori su potom rangirani po broju, kvalitetu, kreativnosti, originalnosti i korisnosti ideja. Studenti su morali da ocene i svoje raspoloženje pre testa i koliko ima se dopala muzika.

Naučnici su utvrdili da raspoloženje ispitanika pre testa nije uticalo na njihovu kreativnost u rešavanju postavljenih zadataka. Nije imalo uticaja ni koliko im se sviđala muzika ili koliko im je bila poznata.

Istraživanje je pokazalo da vrsta muzike nije uticala na kvalitet rešavanja testa kreativnosti u poređenju s tihim uslovima rada, uz izuzetak vesele muzike. Vesela muzika uticala je u pozitivnom smislu na divergentno mišljenje. U slučaju konvergentnog mišljenja nije imala nikakvoga uticaja.

“Muzika je toliko važan deo svakodnevnog života i mogla bi biti potencijalni put jačanja kreativnosti u obrazovanju i na radnom mestu”, kazao je Reks Jung sa univerziteta Nju Meksiko u Albukerkiju.

“Čak i kad ljudi sami ne sviraju, mogu je ceniti”.

Jung napominje da su ograničenja studije manji broj ispitanika i činjenica da su većina bile žene jer faktori poput pola, uzrasta, obrazovanja i društveno ekonmoskog statusa mogu da utiču na to kako muzika utiče na kreativno mišljenje.

Izvor: N1

Strana 1 od 401

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

No result...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top