Somborske vesti

Sombor domaćin dvodnevne konferencije predstavnika gradova Bač - Kiškun županije

 

Predstavnici gradova i opština Bač-Kiškun županije (Mađarska) održali su u Somboru, 20. i 21. aprila 2017. godine, tematsku konferenciju o politici zapošljavanja u Republici Mađarskoj.

Goste je pozdravila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, ističući zadovoljstvo što su predstavnici Bač-Kiškun županije izabrali Sombor kao mesto održavanja sastanka.

„Nadam se da ste prepoznali potencijale i ono šta naš grad može da ponudi. Imamo nekoliko bratskih gradova u Republici Mađarskoj, i isto tako dobru saradnju sa drugim gradovima u okvirima projekata prekogranične saradnje i projekata razvoja grada. Cilj nam je da prepoznamo zajedničke interese u budućoj saradnji sa onima sa kojima smo do sada sarađivali, te da uspostavimo saradnju sa onima sa kojima nismo do sada imali priliku da sarađujemo“, kazala je gradonačelnica.

Golubović je navela da su oblast ekonomskog razvoja i razvoja infrastrukture pitanja koja će Bač-Kiškun županiju i Grad Sombor upućivati na saradnju i u budućnosti, posebno u pogledu prenosa iskustava kod apliciranja na fondove Evropske unije.

„Prioritetni projekti čija je realizacija delimično u toku, a koje u narednom periodu realizujemo, pre svega sa gradovima u Mađarskoj, jesu projekat izgradnje puta Baja-Sombor, projekat revitalizacije Bajskog kanala, a tokom ove godine radićemo i na realizaciji novog graničnog prelaza kod Rastine“, istakla je gradonačelnica i dodala da je somborska lokalna samouprava ranije učestvovala u formiranju mikro regije sa gradovima iz Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

„Nadamo se da će se mikro regija razvijati i krog projekte „Dunavske strategije“, a regiji mogu pristupiti i drugi gradovi. Povezivanje u okviru mikro regije otvara mogućnost da se pored turizma, infrastrukture i privredno i ekonomski bolje povežemo“, kazala je gradonačelnica i predložila organizovanje privrednog foruma.

„Smatramo da je važno da se privrednici iz vašeg i našeg regiona povežu i ukažu nam na to šta su njihovi prioriteti i imperativi kako bi znali da krojimo politiku ekonomskog razvoja“, kazala je Golubović i poželela uspešan rad učesnicima konferencije.

Na dobrodošlici se zahvalio Laslo Rideg (László Rideg), predsednik Skupštine Bač-Kiškun županije.
U radu konferencije učestvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Branislav Bandić, pomoćnik za privredu, Sergej Tamaš, pomoćnik za turizam i regionalno-privrednu saradnju, Katica Uzelac, pomoćnica za zapošljavanje, te Đurađ Milanović, direktor Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama.

Ispred Grada Sombora u radu konferencije učestvovali su Antonija Nađ Kosanović i pomoćnik gradonačelnika za mesnu samoupravu Atila Pribila.

Nađ Kosanović je govorila o mladima i mogućnostima za njihovo zapošljavanje, dok je Pribila govorio o kulturno-istorijskom aspektu razvoja Sombora.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top