Somborske vesti

U Somboru obeležen Svetski dan kulture

Akcijom "Darujem ti knjigu", koja je održana u Somboru, prvi put je u Srbiji obeležen Svetski dan kulture, 15. april. Akciju je pokrenuo Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" za željom da ona postane trajni projekat.

Članovi Kluba borilačkih sportova "Galaktik" u Somboru proteklih dana deo svog vremena posvetili su akciji "Darujem ti knjigu" i tako dali svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana kulture.

"Organizovali smo se u klubu i prikupili smo oko 250 knjiga. Nije ih bilo lako prikupiti, ali uspeli smo. Svi članovi kluba su učestvovali, a u akciju smo uključili i naše prijatelje, poznanike, rođake, kaže Bojan Pavičić, član kluba "Galaktik".

Oko 250 knjiga koje su prikupili članovi ovog kluba samo je deo fonda koji će biti donirane somborskoj biblioteci "Karlo Bijelicki". Godišnje biblioteka kupi oko 5.000 knjiga, ali su i ovakve donacije vrlo značajne.

"Pokloni građana i ustanova su važni kako bi održali tempo nabavke knjige. Ukoliko nemate dovoljno sredstava da svake godine kupite 5.000 novih knjiga, pa nemate dovoljno ni naredne godine za toliki broj knjiga, onda posle nekoliko godina to više ne možete da nadoknadite. zato su ovakve donacije za nas važne", kaže direktor Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki" Vladimir Jerković.

Akciju obeležavanja Svetskog dana kulture i u Srbiji pokrenuo je Granski sindikat kulture umetnosti i medija Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

"Ovom akcijom pomažemo da se knjiga i bibliotečki sistem u Srbiji na neki način sačuva i ako može unapredi, a ne da se umanjuje i gubi na značaju", kaže prof. dr Vukašin Pavlović iz UGS "Nezavisnost".

Prvi put u Srbiji Svetski dan kulture obeležen je baš u Somboru zahvaljujući inicijativi internet radija "Novi Radio Sombora".

"U ovo akciji prikupljeno je oko 3.000 knjiga, one stižu i dalje i premašili smo sva očekivanja", kaže glavni i odgovorni urednik tog radija Siniša Stričević.

"Ključni faktor zašto je Sombor grad kulture su Somborci, jer oni podržavaju svoje ustanove kulture", kazao je član Gradskog veća zadužen za kulturu Nemanja Sarač.

Od šest gradskih ustanova kulture koje postoje u Somboru, četiri su starije od jednog veka, a Gradska biblioteka osnovana je pre gotovo 160 godina, tako što je njen osnivač Karlo Bijelicki, čije ime nosi i danas, za početak rada poklonio svoju kućnu biblioteku.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top