Somborske vesti

Ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin, u poseti Somboru

Manifestacija „Dani ruske kulture u Somboru“ počela je 8. i trajaće do 18. aprila 2017. godine. Manifestacija obiluje dešavanjima iz oblasti kulture, a 12. aprila izložbu slika dvoje ruskih umetnika otvorio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji NJ.E. Aleksandar Vasiljevič Čepurin.

U pratnji NJ.E. ambasadora Čepurina, bila je njegova supruga gospođa Natalija Čepurin, šef protokola Ambasade RF Dmitrij Karapotkin, te Jefgenij Djomin, zamenik direktora Ruskog doma i Dmitrij Jegorov, šef Odseka za kulturu, sport i turizam Ruskog doma.

Za predstavnike Ambasade RF, Ruskog doma, kao i umetnike iz Petrograda, gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović i predsednik Skupštine grada Sombora prim. dr Zoran Parčetić, priredili su prijem u velikoj sali u zgradi lokalne samouprave.

Pozdravljajući goste Golubović je istakla da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo što grad Sombor ima priliku da učestvuje u organizaciji manifestacije „Dani ruske kulture u Somboru“.

„Svi znamo da su veze između srpskog i ruskog naroda tradicionalno dobre i da potiču od našeg zajedničkog slovenskog porekla. Zajedništvo je uticalo na stvaranje neraskidivih etničkih i krvnih, ali i veza u oblasti kulturnog stvaralaštva, nauke, obrazovanja. Nesporan uticaj na očuvanju nacionalnog identiteta jednog i drugog naroda i širenju pismenosti kod Slovena zasluga je Ćirila i Metodija. Svaki narod je imao svoj poseban razvoj, a bogatstvo različitosti među narodima sada imamo priliku da prikažemo u Somboru. Cenimo i poštujemo sve žrtve koje je ruska vojska nesebično podnela u Drugom svetskom ratu u oslobađanju našeg grada. I ova manifestacija koju organizujemo ovih dana nastala je na temelju zajedničkih žrtava“, kazala je gradonačelnica i istakla kako Somborci vole da ističu da je Sombor grad kulture.

GOLUBOVIĆ: RUSIJA JE ZEMLJA BOGATOG UMETNIČKOG STVARALAŠTVA

„Mi volimo da kažemo da je Sombor grad kulture, ali kulturna ponuda Grada ne bi bila potpuna bez „Dana ruske kulture“. Rusija je jedna divna, velika, moćna zemlja sa bogatom istorijom i tradicijom. Zemlja bogatog umetničkog stvaralaštva i sve to želimo da približimo našim sugrađanima. Zbog toga i ovom prilikom izražavam zahvalnost ambasadoru Ruske Federacije, predstavnicima Ruskog doma i umetnicima koji su ovom prilikom posetili naš grad i dali svoj nesumnjiv doprinos u realizaciji ove manifestacije“, istakla je Golubović i zahvalila se i somborskom Društvu srpsko-ruskog prijateljstva kao inicijatoru i suorganizatoru ove manifestacije.

NJ.E. ambasadora Čepurina i ostale goste, ispred Skupštine grada Sombora pozdravio je predsednik Skupštine prim. dr Zoran Parčetić, koji je gostima poželeo da se prijatno osećaju u Somboru, da ponesu lepe uspomene, sa željom da se vrate i nastave saradnju.

Zamenica predsednika Društva rusko-srpskog prijateljstva prof. dr Mara Knežević je govorila o kulturi kao obeležju jednog naroda.

„Kultura jednog naroda obeležje je njegovog identiteta, uslov njegovog postojanja i opstojavanja… Srpsko kulturno nasleđe nosi u sebi duh pravoslavlja , opravdanost borbe za slobodu, mitsku vezanost za Kosovo, koja uz bogatu maštu traje vekovima i genski se prenosi sa generacije na generaciju kao uslov postojanja jedne kulture i duhovne niti utkane u sve pore ljudskog bitisanja… Oči srpskog naroda su u odsudnim trenucima opstojavanja uvek bile okrenute ka istoku, ka Rusiji, ka pravoslavnoj veri. Srpska kultura vezana je za rusku kulturu. Kako su istorijski događaji uslovljavali i upućivali srpski narod ka ruskom, tako su u oblasti književnosti ruski pisci uticali na srpske. I baš zato je neophodno čvršće povezivanje srpskog i ruskog naroda kroz institucije kulture i sve oblike umetnosti“, istakla je prof. dr Knežević.
NJ.E. AMBASADOR RUSIJE ČEPURIN: DOŠLO JE VREME ZA USPOSTAVLJANJE VEZA NA NIVOU REGIONA
Zahvaljujući se na prijemu i dobrodošlici NJ.E. Čepurin je istakao da se veze između dve države, dva naroda ne uspostavljaju samo na najvišem državnom nivou.

„Došlo je vreme kada treba da uspostavimo što tešnje veze i to ne samo na visokom zvaničnom nivou, već i na nivou regiona. poput ove veze koja se uspostavlja u Somboru. Uspostavljanjem veza sa gradovima počeli smo u Beogradu gde smo organizovali „Dane Moskve“, a uskoro ćemo organizovati „Dane Beograda u Moskvi“ . U uspostavljanju veza idemo korak, po korak , što potvrđuje i ova manifestacija u Somboru“ kazao je ambasador Čepurin i istakao značaj očuvanja ćiriličnog pisma u oblasti kulture.
„Ćirilica približava ne samo rusku i srpsku kulturu, već i kulture drugih naroda koji pišu ćirilicom i koji 24. maja proslavljaju Dan slovenske pismenosti i kulture, odnosno dan slovenskih prosvetitelja Svetog Ćirila i Metodija“, kazao je Čepurin i zahvalio se ruskim umetnicima koji učestvuju na manifestaciji „Dani ruske kulture u Somboru“.

U okviru prijema NJ.E. Čepurin i prim. dr Zoran Parčetić, poklonili su sabrana dela velikana ruske književnosti F.M. Dostojevskog, somborskim srednjim školama.

Prijemu su prisustvovali i ruski umetnici iz Sankt Peterburga, profesori Petrogradskog državnog univerziteta: Lednev Valerij Aleksandrovič, Vasiljeva Alena Aleksandrovna, Panteleev Anatolij Viktorovič, Bezgrešnova Alevtina Mihajlovna i Larisa Viktorovna Nikiforov.

Prijemu su prisustvovali i članovi Gradskog veća grada Sombora, pomoćnici gradonačelnice, direktori somborskih ustanova kulture, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva Branislav Ćurčić, i članovi Društva, te poštovaoci ruske kulture.

Nakon prijema u zgradi lokalne samouprave, ambasador Rusije Čepurin je u Gradskom muzeju otvorio izložbu slika ruskih slikara Valerija Aleksandroviča Ledneva i Alene Vasiljeve Aleksandrovne, a potom u Narodnom pozorištu prisustvovao koncertu ruske i srpske muzike.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top