Somborske vesti

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić posetio Sombor

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić, razgovarao je se predstavnicima sportskih organizacija Sombora o primeni Zakona o sportu.

Peruničić je naveo da je protekla godina od kada je Zakon donesen, te da je protekli period bio period prilagođavanja, a od februara 2017. godine Zakon se primenjuje u potpunosti.

„Imali smo veliki konsenzus prilikom donošenja zakona, preko 3000 ljudi učestvovalo je u pripremi, a na sednici Narodne skupštine Zakon o sportu je donet bez ijednog glasa protiv. To pokazuje koliko je značajan sport u Republici Srbiji“, istakao je Peruničić.

Državni sekretar je istakao da su mnoge stvari u Zakonu o sportu promenjene na bolje. „Daleko od toga da je sve savršeno, a već naredne godine biće doneta Strategija razvoja sporta za naredne četiri godine. Već se rade uporedne analize za period od 2014. godine. Želimo da vidimo šta možemo da poboljšamo i ono šta je bilo dobro da unapredimo. I država je učinila ustupak smanjujući poreze onima koji ulažu u sport. Ono što je sport dobio, to je da sportisti plaćaju duplo manji porezi na dohodak građana, što je dobro za sportiste, ali je sa druge strane udarac na budžet Republike Srbije. I kroz to se pokazuje snaga sporta“, kazao je Peruničić i istakao da se Zakonom želi uvesti red u sport i otuda sistem finansiranja mora biti jedinstven na svim nivoima.

„Programsko finansiranje se mora primenjivati u republici, pokrajini i lokalnim samoupravama. Ne finansiramo više jedan klub ili fizičko lice, već programe. Svi sportski kolektivi ili sportske organizacije daju sportskom savezu predloge, a sportski savez formira komisiju koja ocenjuje sve programe. Kada ih oceni, zajedno sa predlagačima programa, predlog dostavlja lokalnoj samoupravi koja na gradskom veću opredeljuje budžetska sredstva koja striktno idu predlagačima ili realizatorima programa. Novac koji država daje mora biti kontrolisan i mora doći do krajnjeg korisnika“, bio je kategoričan Peruničić.

Tribini je prisustvovao veliki broj predstavnika sportskih organizacija koji su komentarisali nove odredbe Zakona i postavljali pitanja državnom sekretaru, koji je odgovorio na svako pitanje.

Tribini organizovanoj u prostorijama Sportskog saveza Grada Sombora, prisustvovale su i gradonačelnica Grada Sombora Dušanka Golubović, Antonija Nađ Kosanović, član Gradskog veća za oblast sporta, dece i omladine, te Dragan Maksimović ispred Sportskog saveza Grada Sombora.

Gradonačelnica je kazala da je u dve godine državni sekretar dolazio dva puta u Sombor, što ukazuje na dobru praksu i vezu Ministarstva sporta i omladine i Grada Sombora.

– Sombor kao grad brigu o sportu započinje na nov i kvalitetan način. Sombor raspolaže brojnim sportskim objektima i klubovima i potrebna je dobra saradnja kako sa pokrajinom, tako i sa republikom, kako bi zajedno realizovali ciljeve u sportu“, kazala je gradonačelnica.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top