Somborske vesti

Od tri brodogradilišta radi samo jedno

Iz brodogradilišta u Apatinu, Bačkom Monoštoru i Bezdanu nekada su put zapadne Evrope kretali novi brodovi. Danas radi samo brodogradilište u Bačkom Monoštoru.

Nekada su se u brodogradilištu u Bačkom Monoštoru gradili brodovi namenjeni stalnim kupcima u Holandiju.

Novi brodovi odavno se ne prave i danas se ovde rade drugi poslovi. Remontuju se brodovi, rade remonti za industriju i izrađuju mašinske konstrukcije.

"Od 2008. godine situacija je takva da gradnje novih brodova u ovom delu Evrope uopšte nema. Kreditne linije nisu isplative bankama i brodogradnja se preselila na daleki istok. Mi uspevamo da opstanemo, ali sve je vrlo teško", kaže Srđan Čanković, Vip Group Brodoremont.

Brodogradilište u Apatinu menjalo je od 2003. godine vlasnike, otišlo je zatim u stečaj, a trenutno nema ni jednog radnika, niti radi. Izdato je u zakup i poslove koji se u njemu rade organizovali su zakupci.

"Još uvek brodogradilište raspolaže opremom koju bi novi vlasnik mogao da iskoristi za nastavak proizvodnje brodova. Danas je završen tender za prodaju, ali ne zna se ni da li je bilo zainteresovanih kupaca. Uglavnom menadžment iz Bugarske na koji je vlasništvo prebacila Vojvođanska banka traži 326.000 evra za kupovinu apatinskog brodogradilišta", kaže Sofija Pualić Špero, novinarka Apatina.

Borodogradilište "Dunav" u Bezdanu ne radi od 2005. godine. Prodato je iz stečaja 2012. godine, ali i dalje ne radi.

Ivan Pašić u brodogradnji je 40 godina i kaže da su brodogradilišta dobro radila do početak 90-tih godina.

"Radila su naša brodogradilišta punim kapacitetom do početka 90-tih. Radilo se za Holandiju, Austriju. Saradnja se nastavila i posle rata, ali uglavnom su to bili kooperantski poslovi i nešto malo gradnje novih brodova za Holandiju", kaže Pašić.

Od Bezdana, preko Monoštora do Apatina na razdaljini od 30 kilometara tri brodogradilišta koja su nekada imala oko 1.000 radnika i gradili brodove za kupce iz zapadne Evrope. Danas radi tek četrdesetak radnika i to samo u brodogradilištu u Bačkom Monoštoru, koje je jedino opstalo iako je najmanje od ova tri brodogradilišta.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top