Somborske vesti

U Somboru šeširi ponovo u modi

Šeširdžije su stare zanatlije kojih više nema u Somboru kao ni šešira fabričke izrade. Šešir kao modni detalj i ukras na svakoj ženi inspirisao je Vesnu Čičovački iz Sombora da osmisli jedinstvenu, unikatnu kolekciju šešira od prirodnih materijala.

Romantični šeširi, nebičnih oblika u maštovitim kombinacijama boja, detalja i materijala, su unikatni, ručno rađeni modeli Vesne Čičovački.

Kreativna fotografkinja, već desetak godina, izrađuje šešire stvarajući svoj prepoznatljivi brend.

O svojim počecima u izradi ženskih šešira Vesna objašnjava: "Prvo sam štrikala kape koje su podsećale na šeširiće jer mi je to bilo ženstveno, lepo i romantično. Radim u kućnim uslovima ili salašarskim, na salašu leti."

Umesto skupih kalupa i alata u izradi šešira, poslužili su lopta i purpen kalup a materijali za izradu iskuljučivo prirodni.

"Ali je to ujedno i dokaz da svako ko ima volju, ima ideju može bez puno nekog alata koji je pravi, profesionalni može da napravi nešto interesantno i neobično. Samo ovo pravljenje osnovnog oblika je relativno brzo i jednostavno. Kad se stavi na kalup ili loptu i kada se osući, međutim, onda dolazi ono ukrašavanje i tu dolazi do izražaja malo mašta, trake, trakice, biserčići..", objašnjava kreatorka.

Vesnini unikatni modeli viđeni su na modnim revijama, izborima za mis, prezentacijama starih i umetničkih zanata.

"Može se naći model koji odgovara svakoj prilici. Ako to nije pravi šešir, onda je to onaj manji ukras za kosu koji čini ženu ženstvenijom", priča.

Platno, lan, saten, svila, i sve češće filc u izradi šešira, motivišu i bude ideje za nove šešire. Vesna najavljuje novu kolekciju koju prati unikatni nakit.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top