Somborske vesti

Somborskim salašima nedostaju trgovinske radnje

Dom kulture na Bezdanskom putu obnovljen je pre tri godine. Iako je u njegovu rekonstrukciju uloženo više od dva i po miliona dinara on je napušten i zakatenčan, a meštani ovih salaša više nemaju ni gde da kupe hleb i druge namirnice.

"Najosnovnije namirnice su se mogle kupiti u toj prodavnici tako da je to meštanima ovih salaša bilo dovoljno. Sada je dom već nekoliko godina zatvoren i mislim da je kranje vreme da se otvori neka trgovina barem za hleb i druge osnovne stvari", kaže Ranko Lakobrija, meštanin Bezdanskog puta.

Rekonstrukciju Doma kulture finansirala je Direkcija za izgradnju grada, a njegovo korišćenje u nadležnosti je Javnog komunačnog pteduzeća "Prostor". A meštani Bezdanskog puta upravo u tom preduzeću vide krivca što rekonstruisani dom stoji zakatančen.

"Ovaj dom radio je 50 godina, a sada meštani kupuju hleb koji se prodaje iz kombi vozila. Mi smo našli zainteresovanog zakupca za ovaj prostor, ali JKP "Prostor" nerazumevanjem i veklikom cenom zakupa bukvalno tera zakupce", kaže Antun Delija, član Saveta MZ "Gornja varoš" sa Bezdanskog puta.

U JKP "Prostor" kažu da je prošlog meseca bila licitacija za dva poslovna prostora u Domu kulture na Bezdanskom putu, ali zainteresovanih nije bilo. Naredna licitacija biće ovog meseca. Početna cena za prostor od 36 kvadrata je oko 8.000 dinara, a za veći od skoro 60 kvadrata 14.000 dinara.

U salašima Nenadić stari dom kulture u postupku je restitucije, pa je bivša škola predviđena za novi dom kulture, ali i ta zgrada propada već godinama.

"Rekonstrukciju ovog doma inicirao je Savet MZ "Gornja varoš" i urađen je projekat rekonstrukcije. On je na spisku investicija naše mesne zajednice, a biće realizovan kada se steknu uslovi", kaže sekretar MZ "Gornja Varoš" Radenko Vojvodić.

A to kada se steknu uslovi znači kada ova investicija uđe u program radova Grada Sombora, jer mesne zajednice namaju više nikakvih ingerencija nad domovima kulture.

Najgore je u salašima Gradina gde dom kulture propada više od 20 godina. Napori meštana ovih salaša da se dom obnovi za sada su bez ikakovog uspeha. Sami su obezbedili projekat rekonstrukcije, ali kažu on sada negde skuplja prašinu.

"U Gradini ima mladih ljudi, koji su ostali na salašima, zasnovali svoje porodice i treba da se obnovi ovaj Dom kulture. Zato smo mi i pokrenuli ovu priču, ali to nikoga ne interesuje", kaže Stipan Hornjak jedan od inicijatora obnove doma u Gradini.

Slična situacija je i u drugim salaškim naseljima. Domovi kulture prazni su i zapušteni. A nekada je u svakom od njih radila trgovina, kafana, a velike sale koristile su se za razne programe.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top