Somborske vesti

Čelični Čeda spreman za test vere i snage

U brojnim mestima, zahvaljujući izuzetno niskim temperaturama koje su okovale ledom Srbiju nakon Nove godine, u pitanje je došlo tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, ali po svemu sudeći strah od otkazivanja ove manifestacije se smanjio primetnim rastom živinog stuba u termometrima. Tako je sasvim izvesno da će se u Somboru za čast nosioca bogojavljenskog krsta, odnosno najbržeg plivača u ledenoj vodi Velikog bačkog kanala na Gradskom kupalištu „Štrand“, boriti najspremniji i najhrabriji.

Organizatorima ovog događaja iz Zavičajnog udruženja Srba „Korijeni“ preostaje samo da obezbede preventivni nadzor ronilaca i ekipa Hitne medicinske pomoći, ali i da razbiju debelu ledenu ploču koja je prekrila vodu „Štranda“, a na hrabrim mladićima je da pokažu „srce u junaka“.

Po duhu, ako već ne i nominalno, jedan od najmlađih je svakako Čeda Stošić iz Prigrevice, koji je ujedno i jedan od najredovnijih učesnika plivanja za Bogojavljenski krst na somborskom Štrandu.

Da ozbiljno shvata svoje učešće u ovom ispitu vere i snage, svedoči to što svake godine na vreme, već koliko u decembru, počne pripreme za plivanje u ledenoj vodi, tako što testira izdržljivost i srčanost na drugom Štrandu, onom kod Bogojeva. Najverovatnije to rade i drugi momci i devojke namerne da podvižnički zaplivaju po ledu u tekućem stanju, ali se Čeda od njih ipak razlikuje po jednoj „sitnici“. Naime hrabri Prigrevčanin ima 83 godine!

Vitalna čestita starina, kako kaže, na ledenu vodu počeo je da se navikava još kao mladić od 25 godina, kada je radio na železničkoj stanici u Čonoplji, selu somborskog atara. Bilo takvo vreme, nije bilo komoditeta urednih kupatila, pa ga je kolega polivao do pojasa ledenom bunarskom vodom, ne bi li sa sebe skinuo gar, koji je tadašnjim železničarima u lokomotivama parnjačama bio gotovo zaštitni znak.

- Od ta doba imam naviku da svake zime i plivam u ledenoj vodi.- priseća se prvih čeličenja deda Čeda. - Svaki decembar, januar i februar je „moj“, ali ne valja ako napolju nije makar minus 10 ili 15. Ako je tempreatura u plusu, onda u vodi ni ne ulazim.
Kako kaže, porodica mu nije oduševljena, svake zime ga odgovaraju od odlaska na somborski Štrand, pošto smatraju da je ipak u godinama u kojima ne bi trebao da na ovakav način testira svoj organizam, ali Čeda ne posustaje. Mada je u životu imao čak šest operacija (između ostalih i rak debelog creva), vitalnosti i kako sam tvrdi zdravlja, mu ne nedostaje, pa nema ni nameru da odustaje od ovakvih podviga.

- Važan je pre svega način života. I danas, mada sam odavno u penziji, svakog letnjeg dana ustajem u pet, a zimi u šest sati ujutro, nakon čega odmah sledi telovežba - ubeđen je Stošić i odmah demonstrira da je moguće da čovek u njegovim godinama uradi kao od šale 20 sklekova ili čilo radi „preklone“ dodirujući prste stopala bez savijanja nogu u kolenima. Nema sumnje, mlađarija će na somborskom Štrandu i ove godine morati dobro da „zapne“, da se ne osramoti pred ovim mladićem!

Izvor: Dnevnik

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top