Somborske vesti

Na jučerašnjoj skupštini grada ipak ugašeni Direkcija i Urbanizam

Predlog izvršne vlasti da se ugase Direkcija za izgradnju grada Sombora (DIGS) i JP „Urbanizam“, usvojen je glasovima odbornika vladajuće većine u somborskoj Skupštini grada.

Predsednik Skupštine Zoran Parčetić (SNS), imao je pune ruke posla u obuzdavanju temperamentnih odbornika, pa je tako, gotovo svaki istup jedine odbornice Srpsko-ruskog pokreta Dunje Prokić, sankcionisao opomenama i oduzimanjem reči.
Predlog za gašenje dva javna preduzeća bio je potkrepljen izveštajem radne grupe, formirane po nalogu gradonačelnice Dušanke Golubović. U toj analizi se ističe da Direkcija ne služi svrsi zbog koje je osnovana, da nema vlastite prihode i služi samo za prenos sredstava iz budžeta do korisnika, uglavnom gradskih javnih preduzeća. Ovo je osporavao Siniša Lazić (DS), istakavši da Direkciju ne treba gasiti, jer nije ni osnovana da bi pravila profit, već da obavlja poslove od značaja za sve građane. Dodao je da je već u prvoj godini rada kroz tendere i javne nabavke Direkcija ostvarila uštede za grad od preko 40 miliona dinara.
Ipak, nakon još nekoliko burnih diskusija i ukazivanja zamenika predsednika parlamenta Miodraga Miće Sekulića (SNS) da do gašenja dolazi pre svega zbog odredbi višeg zakonskog akta, izglasana je odluka o gašenju Direkcije za izgradnju grada. Međutim, bila je to tek uvertira u sukobljavanja odbornika povodom gašenja Javnog preduzeća za prostorno planiranje i zaštitu spomenika kulture „Urbanizam“, koje je sa 26 zaposlenih lane uradilo 23 projekta, od kojih su samo četiri bila komericijalna.
Odbornici opozicije su isticali da se u ovom slučaju radi o katastrofalnoj grešci, jer se u pitanje dovodi urbano i arhitektonsko nasleđe grada, kao i egzistencija velikog broja licenciranih stručnjaka. Odgovoreno im je da se radi o promeni forme, te da će nakon preuzimanja isti ti stručnjaci nastaviti da rade.

Konsultovan Milan Stojkov
Prepirke oko „Urbanizma” prekinula je gradonačelnica Dušanka Golubović koja je navela da je do ovakvog raspleta sudbine „Urbanizma“ došlo nakon razgovora sa glavnim gradskim urbanistom Milanom Stojkovim. Razgovaralo se i sa zaposlenima u samom „Urbanizmu“ koji će biti preuzeti na istovetne poslove u novom odeljenju Gradske uprave.

Izvor: Dnevnik

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top