Somborske vesti

Na rakijadi u Bačkom Monoštoru: Nazdravljali bratstvu i jedinstvu

Manifestacija "Sto fela rakije Jugoslavije" okupila 28 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Slovenije

PRVA čašica šljivovice ide Kastru za dušu, druga bivšoj velikoj zemlji, a za treću ko te pita kad ona sama klizi - reče Milenko iz Sombora, i približi se velikoj Titovoj bisti.

- Druže Tito, da možeš da vidiš šta smo napravili od tvoje velike zemlje, osedeo bi od muke u sekundi i od sramote okrenuo glavu od svih nas od Vardara do Triglava - priča kao da ispred njega živ stoji najveći sin svih naroda i narodnosti. Što zbog rakije, što zbog oživljenog duha bivše SFRJ i pesme "Uz maršala Tita, junačkoga sina", koja ide u pozadini, u rečima mu se oseća seta, a u očima nazire suza za nekim, za njega mnogo boljim i lepšim vremenima.

Ne samo kod Milenka, nego kod više stotina posetilaca i tridesetak proizvođača rakije lepe uspomene na jednu veliku zemlju, bratstvo i jedinstvo, pionirsku zakletvu, radne akcije probudila je rakijada "Sto fela rakije Jugoslavije", održana minulog vikenda u Bačkom Monoštoru, selu nadomak Sombora.

Kako bi nekadašnji Dan republike, 29. novembar, za koji se tradicionalno vezuje svinjokolj, dočekali spremni, domaćini, nadaleko poznati po pečenju rakije, ali i gosti iz okolnih mesta, kao i Slovenije i Hrvatske, ponosno su izneli svoje najbolje šljivovice, dudovače, viljamovke, komovice, rakije od kajsije, jabuke, dunje... Jer kao što se zna, na svinjokolj se ne ide bez podloge - dobre i jake domaće rakije.

Svaki "rakijaš" izneo je najbolje iz svog podruma. Nazdravljaju jedni drugima, probaju komšijsku ljutu, porede je sa ostalima. Svako ima neku svoju tajnu za pečenje rakije koju ljubomorno čuva. Tako je spontano nastala jedinstvena verzija bratstva i jedinstva: bratski se družimo, jedinstveno mislimo - svako da je njegova rakija najbolja.

Kao u narodnoj pesmi - "vince udarilo u lice, a rakija stade govoriti", tako su na površinu počela da izlaze sećanja.
- Svi smo mi rasli u jednoj zemlji, jednoj ideologiji koja nas je spajala, ali nje više nema. Svima nam fali - veli Branko Šoštić iz Kljajićeva i sa glave, u znak poštovanja prema Fidelu Kastru, skida kubansku kapu. - Šta će bolje od rakije ponovo tako spojiti ljude? Vidite kako je izbrisala sve granice!

Kao što on na glavi ima kubansku kapu, tako je i većina ostalih izlagača, pored rakije, na tezge iznela petokrake, titovke, crvene članske karte, pionirske marame, zastave i drugu prepoznatljivu ikonografiju tog vremena.

- I danas se živo sećam pionirske zakletve, to je za nas bio veliki događaj. Žao mi je što toga više nema, ali mi je drago što postoje ovakve manifestacije koje nas na to podsećaju - kaže Slobodanka iz Monoštora, u beloj košulji sa crvenom maramom oko vrata, jedna od retkih dama koje se bave proizvodnjom rakije. - Možda nije baš uobičajeno za žensko, ali meni je to hobi i velika ljubav.

Sudeći po reakcijama onih koji su je probali, "damska" ljuta šljiva nimalo ne zaostaje za ostalim rakijama.

Iako su brojni posetioci rekli da nisu probali nijednu lošu rakiju, o najboljoj se odlučivalo "na drugoj sednici Centralnog komiteta". Pred članovima CK bilo je više od stotinu fela rakije, a za najbolju je proglašena "kruška" Martina Kolara iz Monoštora. Odmah iza nje je "kajsija" Vinske kuće "Ačanski" iz Sombora.

PROMOCIJA RURALNOG TURIZMA
RAKIJADU u Bačkom Monoštoru, drugu po redu, organizovalo je UG "Podunav" iz ovog sela, sa namerom da podstakne razvoj ruralnog turizma.

- U našem selu ima dosta proizvođača rakije i želeli smo da to predstavimo i drugima. U selu je zastupljena i jugonostalgija i u jednoj manifestaciji spojili smo dve lepe stvari - kaže organizatorka Zdenka Mitić iz UG "Podunav".

Izvor: Večernje novosti

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top