Somborske vesti

Likvidiraju se dva javna preduzeća

Članovi gradskog veća Sombora uputili su odbornicima Skupštine grada predlog odluke o pokretanju likvidacije javnih preduzeća "Urbanizam" i "Direkcija za izgradnju grada Sombora".

Tako će Sombor, ako ovaj predlog prođe, posle više od 50 godina ostati bez javnog preduzeća, koje je u tom periodu brinulo o urbanističkom planiranju grada Sombora i zaštiti spomenika kulture.

Većnici su utvrdili i predlog odluke o pokretanju postupka likvidacije nad JP "Urbanizam i zaštitu spomenika kulture", a kao razlog se navode loše poslovanje, odnosno, gubitak od osam miliona dinara u 2015. i veliki broj zaposlenih. Za likvidacionog upravnika predložen je Milorad Veljović.

Zaposleni u JP "Urbanizam" ranije su uputili pismo lokalnoj samoupravi i predložili da se odluka o ukidanju tog preduzeća ponovo razmotri u smislu racionalizacije, ali ne i gašenja. Prema tvrdnji urbanista, Sombor je prvi grad u Srbiji koji ukida takvo preduzeće, iako ima čak 17 licenciranih inženjera.

Na sednici Gradskog veća je rečeno da se likvidacija nad ova dva preduzeća pokreće radi usklađivanja propisa sa Zakonom o budžetskom sistemu, kojim je propisano da javna preduzeća od 1. decembra gube status indirektnih budžetskih korisnika.

Izvor: Novosti

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top