Somborske vesti

Program realizacije stručne prakse za nezaposlene

U Somboru je raspisan poziv za program realizacije stručne prakse za nezaposlena lica do 30 godina i podrazumeva sticanje praktičnih znanja i veština za rad u struci.

U programu stručne prakse učestvovalo je 218 mladih, a 35 odsto njih je nakon obuke dobilo posao. Alida Jerković je prošla kroz ovu praksu pre nekoliko godina i smatra da je stekla veštine koje su joj pomogle u pronalaženju posla u struci.

"Ima i pozitivnih i negativnih strana. Pozitivne strane su što sam naučila dosta toga i tu moram napomenuti da nijedno radno mesto nije ono što piše u ugovoru nego se uči sve što poslovno okruženje traži. Negativna strana je što je bilo dosta stresno i radilo se jako puno za isti novac", kaže Alida Jerković.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je ovo treća godina kako se realizuje ovaj program i da je većina poslodavaca zadovoljna praktikantima koji su posle obuke dobili posao.

"Mi lica sa evidencije učimo da aktivno traže posao i oni odlaze kod poslodavaca koji raspišu neki javni poziv i traže mesto gde mogu da počnu da rade", kaže Svjetlana Nešić, načelnica odeljenja za programe zapošljavanja.

Međutim iskustva su različita. Milica je svoju obuku započela kod jednog poslodavca koja se završila posle mesec dana da bi praksu nastavila na drugom mestu gde danas i radi.

"Više mi odogovara ovde gde sam sad jer ima više posla i ja imam priliku da saznam više o ovoj oblasti", kaže Milica Milivojević.

"Ona je izašla iz škole, ima znanja koje je ponela iz škole međutim ta znanja nisu dovoljna u praktičnom radu", kaže Angelina Zatezalo, poslodavac.

Prema statističkim podacima stopa nezaposlenosti mladih do 30 godina je i dalje visoka. Program stručne prakse trebalo bi da omogući sticanje znanja za brži dolazak do prvog posla. Međutim postoje i oni koji nisu želeli da podele svoje iskustvo sa ovim programom jer kako kažu uglavnom je bilo negativno.

Izvor: RTV (Dejana Prokec)

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top