Somborske vesti

Deca Sombora predstavljau Austriju na takmičenju "Srbija u ritmu Evrope"

Sombor i Austrija ove godine biće partneri na manifestaciji „Srbija u ritmu Evrope“. Na takmičenju će učestvovati deca iz 20 gradova Srbije, a među njima i učenici  somborskih škola, koji će predstaviti Austriju na ovom takmičenju, što je bio i povod da Sombor poseti Nj.E. dr Johanes Ajgner (Johannes Eigner), ambasador Austrije u Srbiji.

Prijem za ambasadora Austrije Ajgnera i Igora Karadarevića, direktora manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“, kao i učenike somborskih škola, upriličio je zamenik gradonačelnika Sombora Vladislav Živanović

Zamenik gradonačelnika Živanović je izrazio zadovoljstvo time što će „deca Sombora biti ambasadori Austrije na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“.

- Na ovoj manifestaciji se veliča dečje znanje i posle dvogodišnjeg uzastopnog osvajanja drugog mesta,  očekujemo da ove godine budemo šampioni i da 2017. godine  „Srbija u ritmu Evrope“ igra u Somboru. Deca vole svoj grad, shvataju vrednost i značaj svog grada, a lokalna vlast će se potruditi da učini svexsdd da naša deca osgtanu ovde. Ulažemo u kulturu, sport, obrazovanje i trudimo se da stvorimo što bolje okolnosti za našu decu. Za nas je posebno značajno da postoje ovakve manifestacije kao što je „Srbija u ritmu Evrope“ i da imamo šansu da našu decu afirmišemo kroz ovo takmičenje, a deca na najbolji način afirmišu naš grad.

Ambasador Austrije u Srbiji Nj.E. dr Johanes Ajgner  je rekao da rado dolazi  u Sombor, te da je ovo njegova  treća poseta.

- Kada smo razgovarali o tome ko će predstavljati  Sombor ja sam i pre žrebanja rekao da bi naš idealni partner bio grad Sombor.  Sticajem srećnih okolnosti žreb je to i potvrdio. Nema boljeg i lepšeg partnera koji će Austriju predstaviti na „maloj Evroviziji“ i ubeđen sam da Sombor ove godine pobeđuje – kazao je ambasador Austrije dr Johanes Ajgner.

Igor Karadarević, je  kazao da će se takmičenje održati 19. juna u Ćupriji,  te da će Radio televizija Srbije direktno prenositi takmičenje, sa početkom u 17.00 časova.

- Pobednici dobijaju nagradno putovanje u zemlju koju su predstavljali, i kako smo izračunali, oko 50.000 evra koji  će biti uplaćeni u budžet grada, a grad će potom ta sredstva prebaciti na račune škola iz kojih su deca, učesnici takmičenja – objasnio je Karadarević. Prema njegovim rečima publika će glasati putem sms poruka, a žiri svih  gradova glasaće uživo, tokom prenosa RTS-a.   

Domaćini i gosti razmenili su prigodne poklone, a ambasador Austrije dr Ajgner je nadahnuto i za decu razumljivo govorio o značaju meseca maja u istoriji  Evrope. Dr Ajgner je govorio je o značaju  9. maja, Dana pobede – kraja Drugog svetskog rata i početka stvaranja nove organizacije – Evropske unije, čijem ritmu se priključuje i Srbija.

 

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top