Somborske vesti

Šta je i kako se igra krosminton?

U Somboru je održan krosminton turnir "Sombor open 2018". Krosminton je sport koji se igra reketom, spaja najzanimljivije segmente tenisa, badmintona i skvoša. Na terenima PIK-a na kanalskoj obali, rekete je ukrstilo tridesetak takmičara iz Srbije, Mađarske i Češke.

Međunarodni turnir serije 250 poena, predviđa takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji, takmičenja parova u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali i takmičenje mešovitih parova. Krosminton važi za najdinamičniji sport koji se igra sa reketom, budući da "loptica" (spider) dostiže brzine između 200 i 300 km/h.

"Igram krosminton već godinu dana. U Češkoj je ova igra veoma poznata i mnogi je igraju. Rado putujem svuda gde se igra ovaj sport. U Somboru sam već treći put, zahvalan sam na pozivu i sigurno ću doći ponovo", kaže Petar Mekerlik iz Češke.

"Već deseti put dolazim u Srbiju,v eoma mi je drago i uvek ću doći. Mi organizatori iz Mađarske ćemo se truditi da se ovaj sport još više razvije i u Srbiji", ističe Karoj Vincze iz Mađarske.

Interesantno za ovaj sport je i to da nije potreban određeni teren, već se može praktikovati na ulici, plaži, stadionu ili u zatvorenom prostoru.

"Po malo jačem vetru nije baš prijatno igrati i zato su mnogi svetski igrači pokrenuli inicijativu da se bitniji turniri igraju u zatvorenom prostoru,što i jeste neka praksa. Za turnire nižeg ranga i za rekreativne turnire to nije praksa. Mi volimo da igramo napolju Ovaj sport je i nastao pod krilaticom "Bilo kad, bilo gde", ispričala je Alida Jerković, organizator turnira.

Teren se sastoji od dva kvadrata , a između njih se nalazi razmak. Cilj igre je ubaciti spider u protivnikov kvadrat.

U septembru će se u Somboru po treći put održati turnir međunarodnog ranga. To je deo masters serije turnira koja donosi 500 poena na međunarodnoj rang listi.

Izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top