Somborske vesti

Izložba somborskog slikara Milana Stojkova u Parizu

U okviru manifestacije Dani Srbije i srpske kulture u Parizu u galeriji "Artcad" u Parizu otvorena je izložba "Kraljevi Srbije" somborskog arhitekte i slikara Milana Stojkova.
Izložbu "Kraljevi Srbije" čini 14 slika, ulja na platnu, 14 srpskih kraljeva od Stefana Prvovenčanog do Petra II Karađorđevića.

Osim portreta nekadašnjih srpskih vladara, na slikama su arhitektonske građevine, najčešće manastiri i crkve, koje su obeležile vladavinu i zadužbinarstvo kraljeva Srbije ili su bile važne za njihov život, kao i likovi osoba koje su imale značajan uticaj na vladare (kraljice, duhovnici, političari).

Predgovor za izložbu, biografije kraljeva i opis umetnikovih slika pripredio je somborski publicista Milan Stepanović.

"Drago mi je što smo se prezentovali francuskoj, inače probirljivoj publici, na najbolji način. Zadovoljan sam odazivom publike i njihovom reakcijom", kazao je za RTV autor Milan Stojkov.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik opštine Suren-Pariz Kristijan Dipu i njegova zamenica Gunila Vesterberg, predsednik i potpredsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević i Đuro Ćetković.

Dani Srbije i srpske kulture u Parizu traju od 22. juna do 16. jula, a ove godine održavaju se po 16. put.

Tokom manifestacuje biće predstavljeni brojni kulturni događaji iz Srbije, kao i ekonomski potencijal zemlje uz tradicionalnu izložbu srpske hrane i pića, rukotvorina.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top