Somborske vesti

Neguju se legendarni bođoši u Somboru

S puno razloga se hvaleći svojim zelenilom, Somborci vrlo dobro znaju da epitet najzelenijeg grada u ovom delu sveta zahteva puno truda ovdašnjih komunalnih službi, pa tako i radnika Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo“, ne bi li se ova titula i zadržala.

Mada se više od veka mogu podičiti bujnim drvoredima i parkovskim površinama, često im ova lepota vegetacije i zagorča život.

Usled nedovoljnog i nestručnog orezivanja krošnji u proteklim decenijama, ali i poboljevenja stoletnih stabala, nije redak slučaj da upravo u tako turbulentnim vremenskim prilikama kakve karakterišu celo ovogodišnje proleće i početak leta, pale grane pa i cela stabla izazivaju popriličnu materijalnu štetu, pa čak i povrede ovdašnjih žitelja.

Upravo zbog toga se u nekoliko proteklih godina ozbiljno, pored vađenja trulih i bolesnih stabala i sadnje novih drvoreda, pristupa orezivanju krošnji pre svega legendarnih koprivića, odnosno bođoša, koji su svojevrsni zaštitni znak somborskog zelenila. Tako su i ovih dana radnicima „Zelenila“ pune ruke posla. Krenulo se orezivanjem koprivića u centru grada i u još nekoliko ulivnih ulica šireg centra kao što su Toze Markovića, 21. Oktobra, na Staparskom putu... jer one su i prvo lice grada sa kojim se sretnu turisti i putnici namernici.

Reč je uglavnom, o kuglastim bođošima sađenim prethodnih nekoliko godina umesto starih i obolelih, i svi potiču sa rasadnika „Zelenila“. Kuglasta forma se sadi u ulicama gde su provodnike na banderama ugrožavali koprivići čije su grane, zbog urastanja u žice, prilikom jačeg vetra često izazivale prekide struje ili probleme druge vrste. Posao orezivanja donosi dvostruku korist, pošto se ne samo smanjuje masa krošnje što omogućuje biljci lakše preživljavanje u očekivanim uslovima letnjih žega i nedostatka vlage, već je nakon orezivanja i estetski efekat daleko veći.

Mada usmereni na sam grad, ovdašnji komunalci zaduženi za varošku floru ne zapostavljaju ni okolna sela, pa su radnici JKP „Zelenilo“ počeli ovih dana sa orezivanjem krošnji drvoreda i na javnim površinama u Kolutu. Kako kažu u tamošnjem Savetu Mesne zajednice, najproblematičniji deo je upravo ispred zgrade MZ, kao i u širem centru, gde je potrebno orezati veći broj stabala kod kojih se grane suše i učestalo padaju pod udarima vetra, pa predstavljaju opasnost za prolaznike. Posao, za koji je uz motorne testere, korišćena i visinska platforma, potrajao je više dana.

Razlog zašto se posebna pažnja posvećuje javnom zelenilu upravo u ovom, jednom od manjih sela na području grada, je taj što je Kolut zapravo „Sombor u malom“, kada je u pitanju urbana vegetacija. Naime ovo naselje, koje se nalazi na putu koji vodi do graničnog prelaza sa Mađarskom kod Bačkog Brega, raspolaže većim javnim površinama pod zelenilom parkovskog tipa, na šta su meštani ponosni ništa manje nego varošani na svoje parkove i drvorede. A to sa sobom povlači i više posla na njihovom održavanju.

Izvor: Dnevnik.rs

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top