Somborske vesti

U Somboru održan koncert mladih vojnih kadeta iz Rusije

U organizaciji ruskog fonda Aleksej Jordan, udruženja "Tromeđa", Društva rusko-srpskog prijateljstva i uz podršku Ambasade Rusije i Kulturnog centra "Laza Kostić", u Somboru je održan koncert mladih kadeta koji se školuju u vojnim ustanovama u Rusiji.

Rusku tradicionalnu pesmu u izvođenju mladih i snažnih glasova ruskih dečaka doneli su u somborsko Narodno pozorište mladi kadeti Svjato-Aleksejevskog kadetskog korpusa iz okoline Moskve.

Sačkofnji Kalaj je učenik 11. razreda je prvi put u Srbiji. Naglasio je svoje oduševljenje gostoprimstvom.

"Jako smo zadovoljni i počastvovani prijemom i kako je prihvaćen naš koncert, mogu reći da se u Srbiji oseća pravi ruski duh" , ističe Sačkofnji.

Sergej Julijan, učenik 10. razreda Pravoslavne gimnazije u Jaroslavskoj oblasti, ističe radost i zadovoljstvo druženjem među mladima.

"Mladi kadeti iz Rusije predstavljaju se pesmom i nacionalnim instrumentima. Osim ruske, rado izvodimo i srpske pesme, a posebno mi je draga pesma "Tamo daleko", kaže Sergej.

Sa ciljem uspostavljanja drugarstva, zajedničkih radnih, sportskih i drugih aktivnosti tokom boravka u Somboru, mladi kadeti će kao počasni gosti otvoriti Somborski festival multikulturalnosti.

"Danas smo dan iskoristili tako da imamo druženje srpske i ruske dece. To su mladi kadeti od 2000. godišta. Posetili su i družili se sa školom iz Stapara i Koluta", naglasila je u ime organizatora, Društva rusko-srpskog prijateljstva, dr književnih nauka Mara Knežević.

Dolazak kadeta u Srbiju započet je još 2009. godine kao pomen na boravak Ruskog kadetskog korpusa između 1920. i 1944. godine u Beloj Crkvi.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top