Somborske vesti

Na deonici Kljajićevo - Sombor opasna tačka saobraćaja

Od početka godine na saobraćajnicama u Srbiji život je izgubilo više od 200 ljudi. Sve učestalije saobraćajne nezgode, pogotovo one koje su obeležile prošlu nedelju, povod su većoj posvećenosti bezbednosti u saobraćaju. 

Takozvane "crne tačke" na putavima, postoje u gotovo svim delovima Vojvodine, a da li se one menjaju i šta se preduzima kako bi se broj nezgoda na njima smanjio?

Koje su najkritičnije saobraćajnice u okolini Sombora?

""Crne tačke", tačnije deonice gde treba biti oprezan, praktično nisu više mesta na kojima se često događaju saobraćajne nezgode", rekao je Milan Glumac, prvi čovek saobraćajne policije u Somboru.

"Članom 157 Zakona o bezbednosti saobraćaja, definisan je upravljač puta. Upravljač puta upravo kroz praćenje bezbednosti saobraćaja, planiranjem svih mogućih stvari koje preduzima na poboljšanju, uočava i opasne deonice na putu. Praćenjem dugogodišnjim, deset godina unazad na teritoriji PU Sombor, postojale su tri opasne deonice, koje su bile definisane saobraćajnim znakom crna tačka. Saobraćajni znak crna tačka nije bio standardni saobraćajni znak, već su ga lokalne saomuprave postavljale na mestima gde je dolazilo do većeg broja saobraćajnih nezgoda sa težim posledicama. U toku proteklih godinu dana izvršeno je snimanje saobraćajnica i urađeni su projekti, gde je uspostavljena tehnička regulacija saobraćaja, tako da sada PU u Somboru ima jednu opasnu deonicu koja je na putu Kljajićevo - Sivac i koja je obeležena propisanim saobraćajnim znakom o saobraćajnoj signalizaciji iz grupe tri pod rednim brojem 85. Naravno da ove deonice u prošlosti su zaslužile takvu pažnju, ali radom saobraćajne policije i kontrolom saobraćaja u neposrednoj blizini, smo uspeli da poslednjih godina nije bilo saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama, što bi iziskivalo smrtne posledice i povrede opasne po život i smatramo da u ovom trenutku ta jedna deonica koja je definisana saobraćajnim znakom i koja je u projektu se pokazala kao takva, kao uostalom i kompletna putna mreža na teritoriji PU Sombor", rekao je Glumac.

"Dominatni uzrok na tim deonicama je bila nepropisna brzina. Apelujemo na sve vozače i učesnika u saobraćaju da poštuju ono što upravljači puta postave na saobraćajnicama i na taj način će se preduprediti da ne dođe do saobraćajnih nezgoda. Smatramo da i u prethodnom periodu deo koji je bio vezan za ograničenje brzine da je bio poštovan, u najvećem broju ne bi došlo do saobraćajnih nezgoda. Na deonici u Kljajićevu imamo radarsko mesto, gde smo vršili dugogodišnje snimanje brzine saobraćaja u trenucima kada smo uspostavili smanjenje brzine na toj deonici, nije dolazilo do saobraćajnih nezgoda. Praktično sve je do vozača i njihovog poštovanja saobraćajnih znakova koji su na mestu", istakao je Glumac.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top