Somborske vesti

Najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola uručene nagrade

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović danas je, na prijemu đaka generacije osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Sombora, uručila nagrade najboljim „malim“ i „velikim“ maturantima u školskoj 2017/2018. godini i Laslu Uriju, najboljem maturantu – srednjoškocu, budućem stipendisti grada tokom visokoškolskog obrazovanja.

Gradonačelnica je izrazila je zadovoljstvo što grad zajedno sa najboljim maturantima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima, nastavnicima i profesorima obeležava uspešan završetak jednog školskog perioda, ali i nastavak obrazovanja i početak novog života.

„Ovde smo da im čestitamo na svemu onom šta su postigli, ali i da ih ohrabrimo za sve ono šta ih u budućnosti čeka. Mi koji smo stariji znamo da je život pun izazova, što su i oni verovatno do sada iskusili. Sada se suočavaju sa bezbroj pitanja o svojoj budućnosti, od toga koju srednju školu, odnosno fakultet upisati, do toga koje zanimanje odabrati. I mi smo se nekada sa istim pitanjima suočavali i zbog toga moramo da ih ohrabrimo da budu čvrsti i odlučni i istrajni, ali da na prvom mestu budu borbeni i da se uvek bore za ono do čega im je stalo“, kazala je gradonačelnica obraćajući se roditeljima i prosvetnim radnicima.

„Vi deco, kao đaci generacije, ste među najkompetentnijima u svojoj generaciji i svojim školskim redovima da donesete odgovarajuće odluke koje će se na prvom mestu odnositi na vaš život. Jer da bi čovek imao neki cilj, on mora da donese i neke odluke i da ima želje i težnje. Da bi odluke i težnje bile ostvarive , moraju biti realne i moraju biti takve da ih čovek kao pojedinac može ostavariti i da je pri tome prethodno siguran da je to baš ono što želi“, istakla je Golubović i dodala da najbolje učenike za takve odluke kvalifikuje proces obrazovanja i naglasila da je potrebno da prilikom izbora narednog školovanja vode računa o budućim trendovima.

„Da bi ostvarili ono što želite morate biti borbeni i odlučni u osvajanju znanja u daljem školovanju, a potom i do kraja života“, istakla je gradonačelnica i uručila učenicima nagrade.

Najbolji maturanti osnovnih škola nagrađeni su desetodnevnim letovanjem na Balatonu u Mađarskoj i plaketom, a srednjoškolci plaketom i novčanom nagradom u iznosu od 10.000,00 dinara.

Najbolji maturant srednjih škola, Laslo Uri, maturant Gimnazije „Veljko Petrović“ – Sombor, nagrađen je i diplomom, a kao najbolji tokom redovnih studija na nekom od državnih fakulteta, primaće stipendiju grada. Stipendija koja će iznositi 40 odsto prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, a potpisivanje Ugovora o dodeli stipendije obaviće se tokom septembra 2018. godine.

Đaci generacije osnovnih škola: Slavko Pavkov, OŠ „Avram Mrazović“ – Sombor, Filip Tot, OŠ „Nikola Vukićević“ – Sombor, Lazar Trivić , OŠ „Dositej Obradović“ – Sombor, Anđela Ilić, OŠ „Ivo Lola Ribar“ – Sombor, Vladimir Raič, OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ – Sombor, Viktorija Bardil, OŠ „Aleksa Šantić“ – A. Šantić, Danijela Obradović, „Ognjen Prica“ – Kolut, Jelena Đaković, OŠ „Laza Kostić“ – Gakovo, Benjamin Salai, OŠ „Kiš Ferenc“ – Telečka, Martina Takač, OŠ „“Bratstvo-jedinstvo“ – Bezdan, Noemi Kočiš, OŠ „“Bratstvo-jedinstvo“ – Svetozar Miletić, Zoran Todorović, OŠ „Petar Kočić“ – Riđica, Slavoljub Erkić, OŠ „Branko Radičević“ – Stapar, Žofi Turkal, OŠ „Petefi Šandor“ – Doroslovo, Nemanja Cvetković, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ – Stanišić, Veljko Mirosavljević, OŠ „Moša Pijade“ – Bački Breg, Milutin Đikandić, OŠ „Nikola Tesla“ – Kljajićevo, Sara Tosegi, OŠ „Miroslav Antić“ Čonoplja, Lidija Knol, ŠOSO „Vuk Karadžić“ – Sombor

Đaci generacije srednjih škola: Elvira Žižić, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola, Laslo Uri, Gimnazija „Veljko Petrović“, Dunja Tripković, Srednja ekonomska škola, Una Galić, Srednja škola „Sveti Sava“, Dževat Aljijaj, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić“, Ognjen Novaković, Srednja tehnička škola, Miljana Karać, Srednja medicinska škola „Dr Ružica Rip“, Aleksandra Zvicer, Muzička škola „Petaar Konjović“.

Prijem đaka generacije muzički su „obojili“ vokali Dejane Preradović, Nikolete Malenić i Tijane Ševo, muziciranje na flauti Milice Radnić, na violončelu Ana Zelić i Vladimir Merei – truba, učenici MŠ „Petar Konjović“ i svojim nastupom prijemu dali svečani ton.

Nastupila je i Aleksandra Zvicer, koja je otpevala ariju iz Rosinijevog „Seviljskog berberina“.

Na početku današnje svečanosti prisutni su minutom ćutanja odali počast Branislavu Mašiću, bivšem đaku generacije Gimnazije „Veljko Petrović“ u školskoj 2003/2004. godini, koji je tada proglašen i za najboljeg od svih i bio stipendista grada Sombora tokom visokoškolskog obrazovanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top