Somborske vesti

Gimnazija "Veljko Petrović" dobija informatički smer

Kada je početkom školske 2014-2015 uz dozvolu beogradske privatne Računarske gimnazije iz Beograda, njihov akreditovani nastavni plan i program namenjen učenicima nadarenim za nove računarske tehnologije i informatiku uveden u sedam gimnazija u Srbiji, interesovanje je i četvorostruko nadmašivalo raspoloživa mesta.

Imajući u vidu uspehe svojih učenika na IT takmičenjima, sasvim opravdano se i somborska Gimnazija „Veljko Petrović“ ponadala da će nakon dobijanja dozvole nadležnog Ministarstva prosvete za otvaranje ovakvog odeljenja, za informatiku nadareni osmaci konačno dobiti svoj smer. Međutim, takve planove su prošlogodišnji, neočekivano loši, rezultati testiranja odnosno predviđenog prijemnog ispita, prolongirali za ovu godinu.

Ispostavilo se da će, nakon ozbiljnijeg pristupa celom problemu, u sledećoj školskoj godini u gimnazijske klupe namenjene malim maturantima nadarenim za informatiku i računarstvo svoje mesto konačno zauzeti učenici jednog odeljenja. Na ovogodišnjem testiranju somborski osnovci, gledano proporcionalno, postigli su najzapaženiji razultat u odnosu na vršnjake u celoj Srbiji. Naime, od 40 svršenih osnovaca koji su se prijavili za ispit, koji je inače organizovan u subotičkoj Gimnaziji „Svetozar Marković“, čak 25 njih je s uspehom preskočilo visoko postavljenu lestvicu praga znanja neophodnog za upis u ovakva elitna odeljenja, pa će od ove jeseni biti formirano odeljenje sa 20 đaka.
Prema rečima dr Ladislava Feketea, direktora somborske Gimnazije, nakon prošlogodišnjeg neuspeha somborskih đaka na prijemnom ispitu za ovaj smer, u saradnji sa Centrom za obrazovanje „Planeta“ osmišljen je i realizovan poseban program pripremne nastave iz matematike, ključne za uspeh na testiranju. Rad na celom poduhvatu je počeo još prošle jeseni, da bi pripremna nastava počela u januaru ove godine.

Kako je i somborska lokalna samouprava finansijski pomogla da se opreme dva nova kabineta, neophodna za verifikaciju smera, nakon uspeha osmaka na testiranju konačno su prestale sve nedoumice oko otvaranja odeljenja namenjenog informatički nadarenim „malim maturantima“. Da se uloženi učenički trud ipak isplati svedoči i činjenica da će, zahvaljujući izdvajanju iz varoškog buyeta, svim učenicima koji su s uspehom položili zahtevni prijemni ispit, tačnije njihovim roditeljima, biti refundirani troškovi načinjeni tokom pripremne nastave.

Pored jednog besplatnog modula pripremne nastave, koji je održavan svake subote kao dvočas, organizovan je i dodatni modul u trajanju od 120 časova, koji su roditelji mogli da plate u četiri jednake rate. Zahvaljujući uspehu njihove dece na prijemnom, roditeljima uspešnih osnovaca će ovaj iznos biti vraćen, a snovi njihovih devojčica i dečaka da postanu informatičari, za veliki korak će biti bliži ostvarenju.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top