Somborske vesti

Sedam pehara iz Novog Sada otišlo u Stapar i Doroslovo

O prijateljstvu dva sela u somborskom ataru, Staparu i Doroslovu, prepričavaju se legende, od onih u kojima su jedni druge, bivajući naseljeni kadgod isključivo srpskim, odnosno mađarskim življem, spašavali od svake ratne salauke koja je tutnjala vojvođanskom ravnicom.

Preko onih o kumstvima i posećivanju prilikom svake seoske slave, u slučaju Stapara, ili imendana i kirbaja, kad je o Doroslovu reč, do onih u kojima dominira pomoć i saradnja u vekovnoj preokupaciji stanovnika ova dva sela, poljoprivredi. Kad se već za svečarskim astalom, ili u kakvoj nevolji, ne razdvajaju, ne mare Staparci i Doroslovčani da se i na poljoprivrednom sajmu novosadskom pojave, ako ni zbog čega, a ono da bi, kao pravi paorski šampioni, jedni drugima čestitali na uspesima, dobrim prinosima i umeću.

Decenijama unazad poljoprivrednici iz Stapara i njima susednog, gotovo bratskog sela, Doroslova važe ne samo za uzorne domaćine, već i za rekordere u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji. Nedavni nastup Staparaca i Doroslovčana na 85. Međunarodnom poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu ne samo da im je ovaj status učvrstio, već su osvajanjem čak sedam šampionskih pehara na ovoj prestižnoj agro-smotri, čime ne mogu da se pohvale nijedna dva susedna sela iz iste opštine, dokazali da i dalje napreduju.

U želji da njihov uspeh ne ostane potpuno bez ođeka i u sredini u kojoj žive i stvaraju, poljoprivredni šampioni su upriličili skormnu prezentaciju svojih uspeha. Tako je i ovdašnja javnost, pored one sajamske, imala priliku da se upozna sa Albertom Vargom, koji se sa Sajma i ove godine vratio kao laureat u uzgoju genetskog materijala u svinjogojstvu. Naime, za tri nerasta rase „durok“ , „piatren“ i „landras“, uzgojenih na njegovoj farmi Varga je dobio šampionske pehare. Njemu uz bok je stao Staparac Nenad Radin, koji je i sa ovogodišnjom kolekcijom od pet nazimica rase „veliki jorkšir“ postao slavodobitnik Međunarodnog poljoprivrednog sajma osvojivši takođe šampionski pehar.

Kao i u slučaju njihovog komšije Varge, čak tri odličja završila su u i inače prepunim vitrinama staparske porodice Slobodana Trnjakova, i to u kategoriji vožnje spretnosti dvoprega i četvoroprega. Uspeh je tim veći kada se zna da su obraz porodici Trnjakov, ali i celom Staparu, osvetlali oni na kojima počiva budućnost ovog sela. Naime, mlađi Slobodanov sin, inače student prve godine novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Dragan Trnjakov je upravljajući zapregama lipicanera iz porodičnog uzgoja, superiorno osvojio prva mesta u obe kategorije, odnosno u vožnjama dvoprega i četvoroprega, dok je njegova sestra Aleksandra, tek učenica prvog razreda Srednje ekonomske škole u juniorskom razredu osvojila treće mesto, odnosno bronzani pehar namenjen slavodobitnicima u vožnji dvoprega. Da trijumf Trnjakova bude i veći, sprečio ih je peh najstarijeg Slobodanovog sina, Ljubomira (studenta treće godine novosadskog Poljoprivrednog fakulteta), koji je nakon početnih, besprekorno odvezenih deset kapija izgubio koncentraciju i ostao bez plasmana na pobedničkom postolju, koje je po ocenama gledalaca i umeću koje je prikazao, zaista zaslužio.

Od Sombora makar gradski baner
Kako su ovogodišnji šampioni Međunarodnog poljoprivrednog sajma iz Stapara i Doroslova sami istakli, već ovih dana počinju pripreme za sledeću godinu i nove nastupe, a kako kažu, ostaje im žal što poput drugih izlagača i takmičara nisu imali vidljiviju, makar marketinšku, podršku grada Sombora iz čije okoline dolaze, kakav plakat ili baner. Jer i varošani bi se njima trebali ponositi.

Izvor: Dnevnik.rs

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top