Somborske vesti

Sombor: Sezonci umesto na njive i u voćnjake, odoše preko granice

Trend da se sve više Somborki, bez obzira na godine života, a često i na materijalni status, opredeljuje za odlazak u Nemačku, Austriju, Švajcarsku i Italiju ne bi li tamo negovali starije, nemoćne osobe, traje već nekoliko godina unazad.

U pojedinim selima, kao što je Bački Monoštor, Bezdan ili Bački Breg, u kojima su zahvaljujući nacionalnoj pripadnosti žitelji većinom ostvarili pravo na hrvatske ili mađarske pasoše, ova pojava je gotovo bolno prisutna, pošto po najblažim procenama oko 30 do 35 odsto stanovnica ovih sela hleb zarađuje negujući evropske seniore po „šihtama“ od mesec dana, ali kako vreme odmiče, ovo se pokazuje samo kao vrh ledenog brega.

Silom prilika negovateljice, koje „preko“ za jedan mesec rada mogu da kući donesu i po 1.000-1.200 evra (pošto su im smeštaj i hrana obezbeđeni), za sobom su „povukle“ i veliki broj muškaraca (većinom mlađih) koji se bave istim poslom, a povećanjem broja takvih gastarbajtera porastao je i broj onih koji su se uključili u poslove prevoza na relaciji Sombor- zemlje Evropske unije. Za to vreme, poljoprivrednici i kompanije koje se bave poljoprivredom su u očajanju, pošto ne mogu da pronađu sezonske radnike „ni za lek“ iako su dnevnice odavno premašile i 2.000 dinara bilo da su u pitanju radovi u povrtarstvu ili voćarskoj proizvodnji.

– Za ovako onešto sam se odlučila pre dve godine , kada sam prvo uzimala neplaćeno odsustvo, a onda i dala otkaz u našoj banji, i preko ovdašnje agencije otišla u Erding kraj Minhena da negujem jednu baku. Imala sam tu prednost što sam zdravstveni radnik, fizioterapeut, a pored toga govorim i nemački na konverzacijskom nivou, pa sam zaista dobila posao u jednoj divnoj porodici koja me je prihvatiola kao svoju – kaže Eržebet K. iz Bezdana, dok sa jednim od ovdašnjih prevoznika dogovara novi odlazak u Nemačku.

Poljoprivrednici i kompanije koje se bave poljoprivredom su uočajanju, pošto ne mogu da pronađu sezonske radnike „ni za lek“ iako su dnevnice odavno premašile i 2.000 dinara bilo da su upitanju radovi u povrtarstvu ili voćarskoj proizvodnji.

Za razliku od nje, koja je zahvaljujući mađarskim „papirima“ na potpuno legalnom radu u Nemačkoj, njen prevoznik, vlasnik hrvatskog pasoša i kombija registarskih tablica identičnog porekla, ne želi da mu se ime „povlači“ po novinama iako ne zazire od reklamiranja svojih gastarbajterskih prevozničkih tura na internetu, odnosno društvenoj mreži Fejsbuk.

– Imam dovoljno problema u Austriji i Nemačkoj, ne trebaju mi i ovde – kaže ovaj „prevoznik“, priznajući da njegov putnički kombi često na auto-putu zaustavljaju pripadnici nemačke policije, kojim mora da pruži uverljiv odogovor šta sedam-osam žena radi u njegovom vozilu kada nije zvanični prevoznik.

On navodi da ako neka od žena govori nemački, pokušavaju da uvere policajce da su svi rođaci koji idu na krštenje, rođendan ili neko porodično okupljanje.

– Pošto i oni znaju da je to neiskren izgovor, dovoljno je da samo malo nesigurnosti u odgovoru pružite, pa da vam zadrže vozilo, ili u slučaju da žene imaju srpske pasoše, vrate nazad, van EU – škrt je na rečima ovaj prevoznik, kojem se i samom desilo da je nekoliko puta proveo noć u austrijskoj policijskoj stanici.

Đaci spašavaju semenski kukuruz
Pravu „glad“ za sezonskom radnom snagom donekle umanje učenici srednjih škola, koji će uskoro krenuti na letnji raspust. Tada ih najviše angažuju paori ili poljo-preduzeća na zakidanju metlica semenskog kukuruza, što je posao koji potraje 15-20 dana, što je ovima dovoljno da obezbede sebi pristojan džeparac. Za trajnije i duže angažmane sezonaca u poljoprivredi radnici se i „svećom“ teško pronalaze.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top