Somborske vesti

Mali rod oraha posledica hladnog talasa

Zasad oraha na putu između Sombora i Stapara star je više od 30 godine. U njemu je osamdesetak stabala, a vlasnik Stevan Ivkov ovih dana obilazi svoj zasad strahujući od posledica hladnog talasa početkom marta kada su jutarnje temperature bile i 20 stepeni ispod nule.

"Oni su bili u fazi formiranja plodova, ali vreme je odradilo svoje. Izmrzlo je sve. Da li će tu sada biti plodova ne znam. Možda će biti nešto. To je sada rano pričati, jer se zbog suše i teže formiraju plodovi. U svakom slučaju rod će biti manji nego prošle godine", rekao je Stevan Ivkov iz Stapara.

Šteta ima i na zasadima oraha u dvorištu Bele Mračine. Među tridesetak stabala ima i onih olistalih tek 10 do 20 posto iako je skoro polovina maja.

"Naglo otopljavanje je presekao jedan dan kada je u Somboru bilo -24 stepena. Pupoljici su već postojali i mraz je to presekao. Ako se smrzla srednja cev za napajanje u granama i uopšte drvetu, deo gde se cev za napajanje sokovima smrzla tu povratka nema. Sami pupoljici koji su se smrzli oni će se povratiti. Stari otpadaju,oni koji su se smrzli, a novi kreću. Tako da verujem da će 90 posto oraha da se povrati", kaže Bela Mračina.

Ove godine tako će se destiti da će orasi olistati tek za nekoliko nedelja.

"Od roda ove godine neće biti ništa. Ako pojedemo koju gibanicu sa orasima biće dobro. Ovde u dvorištu uvek sedimo ispod oraha kada se kuva i druži, a ove godine se neće ovde sedeti, barem ne u prvoj polovini godine", dodaje on.

Oraha će ove godine biti malo, ali nije lako ni kada dobro rode, jer je problem kome ih i po kojoj ceni prodati.

"Ove godine smo imali dosta oraha iz Bosne i Hrvatske, donošeni su kako su donošeni i nuđeni i kod nas u Staparu. Meni je ostalo tridesetak džakova neprodatih orasa", kazao je Ivkov.

U Somboru i okolini mogu se videti stabla oraha skoro bez lišća, a na onima koja su donekle olistala plodovi su retki, tako da će ove jeseni rod oraha biti mali.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top