Somborske vesti

Jedini somborski ikonopisac

Čovek je prolazan, a svaka ikona predstavlja dar.Zato na ikonama nema potpisa umetnika,najčešće se ne zna ko ih je radio ,jer kažu bitno je ko je na ikoni ,a ne ko je uradio ikonu.Bratomir Stojiljković je iz Sombora,ima 30 godina i jedini slika ikone u ovom gradu.Završio je Akademiju Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu, smer crkvene umetnosti.

Njegov talenat za slikanje primetila nastavnica Sanja Medić u Osnovnoj školi, pa se interesovanje za umetnost nastavilo i tokom srednjoškolskih dana. Prvu ikonu je nacrtao kod dede, koji je i sam slikar-amater.

"Uz njega sam i naslikao svoju prvu ikonu,kasnije sam i odlučio da zelim time da se bavim i hteo sam da idem na Akademiju koja se bavi izučavanjem ikonografije.Kroz ikonopis mogu da spojim dve najveće zapovesti koje je Gospod dao ,a to su ljubi Boga svoga svim svojim bićem i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe i kroz te dve zapovesti koje se ukrštaju,ta tačka preseka ustvari daje nadahnuće za ikonopisanje." kaže Bratomir Stojiljković.

U školi slikanja Tanje i Ljubise Dimitrijevića nastavlja da izučava crtanje na ozbiljniji način,studiozno crtanje i slikanje da bi nakon toga upisao Akademiju za umetnost i konservaciju u Beogradu.Danas se uglavnom oslanja na stare uzore u ikonografiji.

" Uzmem predložak i prema njemu radim,prema njemu se najviše oslanjam,ali dajem i neki svoj licni pečat kroz strogoću lika i toplinu.Strogoćom lika hoću da dočaram neko dostojanstvo i uzvišenost svetitelja ili svetiteljke ,a kroz toplinu želim da pokažem ljubav tom čoveku koji priđe ikoni da se moli" ističe ovaj ikonopisac.

Bratomir neprestano ikonipiše i slika kod kuce.Slika na lipovoj dasci i medijapanu,koristi prirodne boje ,koristi tehniku jajčane emulzije.Na svakoj ikoni je pozlata 24 karatno zlato.Ovaj mladi umetnik najbolje se izražava kistom,a najveca želja mu je da oslika neku crkvu.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top