Somborske vesti

U GIMNAZIJI U SOMBORU Zabranjena upotreba mobilnih telefona

Da je korišćenje mobilnih telefona u srpskom javnom prostoru, na radnom mestu ali i školama poprimila epidemijske razmere, nije nikakva novina niti specifičnost.

Ipak, suočeni sa činjenicom da „trkeljisanje“ po tačskrin ekranima pametnih telefona usred školskih časova ometa nastavu, roditelji i nastavnici somborske Gimnazije „Veljko Petrović“ su odlučili da stanu ukraj ovoj pošasti. Tako je pre nekoliko dana, na osnovu stava Saveta roditelja i Nastavničkog veća, direktor ove ugledne srednjoškolske ustanove dr Ladislav Fekete, kako bi žargonski rekli njegovi pitomci banovao, odnosno zabranio upotrebu mobilnih telefona bez dozovole nastavnika.

Najnovija pravila ponašanja u vezi korištenja telefona podrazumevaju da oni moraju biti isključeni tokom trajanja časa i pride odloženi u đačke torbe. Upotreba mobilnih telefona za slikanje ili snimanje sebe, drugih učenika, nastavnika ili nastavnog procesa u toku trajanja nastave zabranjena je u samoj školi ali i u njenom dvorištu, a nastavnik je u obavezi da upiše u dnevnik, kao napomenu, svaki pojedinačni slučaj upotrebe, ali i zloupotrebe, telefona od strane učenika na datom času, a koji se desi njegove dozvole. Takođe, nastavnik je u obavezi da istoga dana svaki takav slučaj uvede i u posebnu evidenciju kod sekretara škole.

Kršenje ovih pravila za sobom povlači i sankcije, pa je tako odeljenjski starešina u obavezi da, zbog nedozvoljenog korišćenja telefona đaku upisanom u dnevnik smanji ocenu iz vladanja, za svaki evidentirani slučaj za po jednu, ali i da o tome pisanim putem obavesti roditelje ili staratelje učenika. Ukoliko se srednjoškolac posle prvog prekršaja ponovo ogluši o novouspostavljena pravila u vezi korišćenja mobilnog telefona u školi i njenom dvorištu, gubi se i sama mogućnost popravke smanjene ocene iz vladanja. Ukoliko se smartfon zloupotrebi, sankcija je daleko ozbiljnija, pa je odeljenski starešina u obavezi da pokrene i vaspitno-disciplinski postupak.

Svakako shvatajući potrebe modernog vremena, upotreba mobilnih telefona u somborskoj gimnaziji ipak nije potpuno zabranjena, pa tako učenici imaju pravo da ga koriste tokom odmora, ali pod uslovom da to korišćenje ne pravazilazi granice dozvoljene svrhe i ne skrene u zloupotrebu. Da bi se svi učesnici nastavnog procesa stavili u jednak položaj, novodonešena pravila u somborskoj Gimnaziji „Veljko Petrović“ nisu zaobišla ni nastavnike, pa je tako učenik, predsednik odeljenske zajednice dužan da pisanim putem prijavi kod sekretara škole eventualnu upotrebu mobilnog telefona za vreme trajanja časa od strane nastavnika.

Doduše, iz ovog dela javno publikovanih pravila nije jasno da li će i koju sankciju trpeti nastavnik koji nije imao strpljenja da odgovori na telefonski poziv ili ga obavi tek po ulasku u zbornicu, kao i da li uopšte sme uneti na školski čas uključen uređaj. Pride, iako na papiru ovo lepo izgleda, realno je pitanje koliko će i učenici imati „petlje“ da prijavljuju svoje nastavnike koji bi se usudili da se, u pogledu korišćenja mobilnih telefona u školama, povedu za onom antičkom izrekom „Što je dozvoljeno Zevsu, nije dozvoljeno volu“.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top