Somborske vesti

OPASAN OTPAD NA ORANICAMA Paori nemarni s ambalažom

Mada se na području Zapadnobačkog okruga, kao izrazito poljoprivrednog kraja, tokom godine proda na hiljade tona herbicida, insekticida, fungicida i ostalih hemijskih preparata neophodnih modernom agraru, gotovo je nepoznata sudbina stotina tona ambalaže u kojoj su se ove potencijalno opasne i toksične materije nalazile do upotrebe.

Naime, mada godinama unazad provodi akciju sakupljanja iskorišćene ambalaže hemije potrebne poljoprivrednicima, u somborskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi su zabrinuti zbog slabašnog odziva poljoprivrednika kada je u pitanju bezbedno rukovanje ovakvim otpadom.

Još 2013. godine je pokrenuta akcija besplatnog preuzimanja potencijalno opasne ambalaže i njenog bezbednog uništavanja, u saradnji sa Udruženjem SECPA, koje od 2010. godine u Srbiji čine vodeći svetski proizvođači sredstava za zaštitu bilja, ali do sada je na ovaj način prikupljeno svega 24 tone iskorišćene ambalaže, što je prema mišljenju stručnjaka premalo.

- Istina je da količina ambalaže koju prikupimo svake godine pomalo raste, ali to je još uvek daleko od onoga što bi se moralo učiniti po ovom pitanju - upozorava Zoran Stojšić, savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Somboru, uz opasku da je prošle godine prikupljeno svega osam tona na području Sombora, Oyaka i Apatina.
- Ako uopšte to može da se kaže, najmanje loš rezultat je zabeležen u Doroslovu, ali imali smo primere velikih sela u kojima je bila dostavljena samo jedna najlonska kesa sa tek nekoliko plastičnih boca, ambalaže iskorišćenog herbicida.

Ambalaža mora biti triput isprana, potom osušena i odložena dok je ovlašćeni distributeri ne preuzmu, a potvrda koju poljoprivrednici dobiju biće im potrebna za konkurse i dokaz da se nisu ogrešili o životnu sredinu

Stojšić apeluje na poljoprivrednike da ozbiljno shvate učešće u akciji prikupljanja ambalaže pesticida od individualnih poljoprivrednih proizvođača. S druge strane, kompanije koje posluju u poljoprivredi imaju posebne ugovore o preuzimanju i uklanjanju ovakve vrste ambalaže.

Nakon preuzimanja ambalaže, najčešće u mesnim zajednicama u koje ih poljoprivrednici donose, ona se odvozi u Šabac, gde se dekontaminira na suvom ledu i zatim transportuje u reciklažni centar van zemlje, pošto naša zemlja trenutno nema takav centar, potvrđuje Stojšić. Po njegovim rečima ambalaža mora biti triput isprana, potom osušena i odložena dok je ovlašćeni distributeri ne preuzmu.

- Poljoprivrednici treba da čuvaju ambalažu dok ne počne akcija prikupljanja, koja će ove godine trajati od 11. do 15. juna, nakon čega će poljoprivrednici dobiti potvrde da su bezbedno postupali sa iskorišćenom ambalažom. Ova potvrda je važna ne samo zbog toga što će poljoprivrednicima biti potrebna za velik broj konkursa koji imaju veze sa resornim ministarstvom, već će biti obavezna i prilikom apliciranja na evropske IPARD fondove- upozorava Stojšić, naglašavajući da upravo ovom potvrdom poljoprivrednici dokazuju i poljoprivrednim inspektorima da se nisu ogrešili o ekologiju i životnu sredinu.

Izvor: Dnevnik

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top