Somborske vesti

Grad Sombor će plaćati talentovane programere

Prema rečima direktora Gimnazije, Lasla Feketea, atmosfera neizvesnosti oko dobijanja odobrenja resornog Ministarstva prosvete za otvaranje informatičkog odeljenja je umnogome kumovalo poraznom rezultatu testiranja, ali ovogodišnja slika je dobila daleko bolji ram.

Nedavna odluka Gradskog veća da odobri 690.000 dinara za formiranje informatičkog odeljenja u Gimnaziji „Veljko Petrović“, namenjenih za nabavku opreme potrebne za verifikaciju informatičkog odeljenja, ponovo je probudila nadu da će i najuglednija somborska srednja škola konačno ući u krug onih prosvetnih ustanova koje imaju računarska odeljenja namenjena posebno nadarenim mladim informatičarima. Naime, bilo je predviđeno još prošle godine da ovo odeljenje zaživi, ali su somborski „mali“ maturanti namerni da upišu ovaj smer žestoko podbacili na specijalno pripremljenom testu, na kome je od njih 37 „zeleno svetlo“ dobilo svega troje, što je bilo nedovoljno da bi ovaj ovaj obrazovni profil zaživeo.

Prema rečima direktora Gimnazije, Lasla Feketea, atmosfera neizvesnosti oko dobijanja odobrenja resornog Ministarstva prosvete za otvaranje ovakvog odeljenja je umnogome kumovalo poraznom rezultatu testiranja, ali ovogodišnja slika je dobila daleko bolji ram. Tako je u saradnji sa Centrom za razvoj obrazovanja „Planeta“ somborska Gimnazija već krenula u pripremu mladih informatičara, a nedavna odluka varoških većnika da odobre sredstva namenjena otvaranju informatičkog odeljenja je u sebi sadržala i klauzulu po kojoj je obezbeđeno i 320.000 dinara za refundiranje troškova roditeljima 20 učenika sa teritorije grada Sombora koji ostvare uspeh za upis u odeljenje, a koji se dodatno pripremaju za upis na ovakav način. Kako kažu u ovdašnjoj Gimnaziji, glavni cilj je da makar 15 učenika preskoči visoko postavljenu lestvicu znanja, pošto je to minimalni broj učenika sa kojima ovakvo odeljenje može zaživeti.

Priprema za test koji je svojim visokim standardima prošle godine donekle zatekao, ne samo, somborsku Gimnaziju je organizovana udva modula, od kojih je prvi koji obuhvata 28 časova besplatan za sve prijavljene, dok drugi od 72 časa staje 16.000 dinara, plativih na četiri mesečne rate. Mada je ova suma nesumnjivo velika stavka u kućnim buyetima Somboraca, odluka ovdašnjih vlasti da refundira troškove onim roditeljima čija deca uspešno polože test, možda je i najbolji motiv učenicima da prionu na stiacanje znanja koja će im omogućiti prohodnost za obrazovanje u najbrže rastućoj naučnoj grani.

Izvor: dnevnik.rs

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top