Somborske vesti

Sigurna kuća u Somboru: Ekonomski osnažiti žene

Sigurna kuća u Somboru čini sve ne bi li dodatno osnažila žrtave porodičnog nasilja, ali i sve druge žene a posebno one u ruralnim područjima kao posebno osetljivoj kategoriji naših sugrađanki.

Dok se na nacionalnom nivou, mimo očekivanja, još uvek lome koplja oko pojedinih zakonskih rešenja u vezi dalje zaštite žena kao nesumnjivo najvećih i najčešćih žrtava porodičnog nasilja, Sigurna kuća u Somboru čini sve ne bi li dodatno osnažila ove, ali i sve druge žene a posebno one u ruralnim područjima kao posebno osetljivoj kategoriji naših sugrađanki. Upravo zbog toga su u ovoj ustanovi pokrenuli projekat „Bio idea na čistom plavom Dunavu” koji ne malim sredstvima sufinansira Ekumenska inicijativa žena Omiš.

Sam projekat je pre svega plod dugogodišnje saradnje, ali i ovdašnjih nastojanja zaposlenih u ustanovi svojevremeno izgrađenoj u velikoj akciji Fonda B92, somborskog Centra za socijalni rad i resornog pokrajinskog sekretarijata, da se žene iz seoskih područja Bačkog Monoštora, Bezdana, Bačkog Brega i ostalih naseljenih mesta u okolini Sombora ekonomski osnaže i aktiviraju.

- S obzirom na to da je ovo područje i ekološki zaštićeno, jako nam je važno da i aktivnosti budu usklađene sa tim - kaže Tamara Savović, zadužena za rad i aktivnosti u Sigurnoj kući u Somboru.- Takođe, Sombor kao grad koji se nalazi na graničnom prelazu, gde je tačka spajanja Dunav, kroz ovakve aktivnosti, socijalnu zaštitu, razmenu ideja i iskustava, promoviše mirovnu kulturu, pomirenje, toleranciju, jačanje i zagovaranje ženskih ljudskih prava i zajednički suživot između različitih vera i nacija.

Pomoć zaposlenima, ali i štićenicama somborske Sigurne kuće uovom pravcu je kao i do sada stigla sa ne tako očekivane, ali izuzetno značajne strane. Naime, kao najbolji dokaz da kao društvo i sama shvata svu težinu problema zlostavljanja ranjivih kategorija stanovništva, pre svega žena, u pomoć je priskočila Indija, odnosno njeno diplomatsko predstavništvo u Beogradu. Tako je u prostorijama srpskog predstavništva zemlje koju mnogo toga, pre svega iz najsjajnijeg perioda Pokreta nesvrstanih, veže sa Srbiju, upriličen sastanak Narinder Čauhan, ambasadorke Indije i Sanide Klarić, predsednice Udruženja “Bio idea za održivi razvoj” kao i Tamare Savović, rukovodioca Sigurne kuće.

Tom prilikom je dogovorena poseta indijske ambasadorke Somboru prilikom održavanja radionica u naseljenim mestima ovdašnjeg atara, kao i podrška pri uspostavljanju kontakata sa ženama Indije koje se bave ženskim socijalnim preduzetništvom u cilju svojevrsnog transfera znanja i. iskustva u ovoj oblasti.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top