Somborske vesti

Od ovog leta nadomak Sombora novi most

U Bačkom Monoštoru godinama ne mogu preko kanala DTD. Već osam godina do njiva moraju zaobilaznim putem

PAORE i vikendaše u Bačkom Monoštoru, nadomak Sombora, strefi prava glavobolja kada treba da pređu kanal Dunav-Tisa-Dunav, kako bi stigli do svojih poseda. Ali, dugogodišnjim mukama izgleda da je došao kraj, jer je Savet MZ pokrenuo inicijativu za izgradnju novog mosta, čime bi se gorući problem meštana dugoročno rešio.

Most preko kanala DTD već je osam godina van upotrebe, jer je propala drvena konstrukcija na levoj strani. To stvara velike probleme meštanima Bačkog Monoštora - jedni su odsečeni od njiva, a drugi od vikendica na drugoj strani obale. Istovremeno, otežan je i transport ogrevnog drveta, a opštini je ugrožena turistička aktivnost.

Drveni pontonski most preko kanala DTD, koji spaja selo sa Specijalnim rezervatom prirode "Gornje Podunavlje" i delom katastarske opštine Šmaguc, izgrađen je osamdesetih godina prošlog veka i u stalnoj je upotrebi JP "Vojvodinašume", kao i građana Bačkog Monoštora i okolnih sela i mnogobrojnih turista. Preko urušene drvene konstrukcije, duge 45 metara, mogu da prelaze samo biciklisti i pecaroši, dok je saobraćaj za motore i druga vozila - zabranjen.

Paori do svojih njiva, kao i radnici Šumskog gazdinstva do 6.000 hektara šume mogu da dođu samo okolnim putem, što je 20 kilometara duže.

REVIZIJA
PROJEKAT gradnje novog mosta u Bačkom Monoštoru izradio je Građevinskog fakultet u Subotici. Inicijalni projekat za izgradnju mosta morao je da se podvrgne reviziji, navode nadležni u Sekretarijatu za poljoprivredu Vojvodine.

Čelnici grada Sombora upoznati su sa inicijativom Saveta MZ i rešavanje ovog gorućeg problema. Poslovi za raspisivanje javne nabavke za glavnog izvođača izgradnje novog mosta započeti su ovih dana, a glavni finansijeri su Sekretarijat za poljoprivredu APV, JP "Vojvodinašume" i JP "Vode Vojvodine". Završetak izgradnje mosta preko kanala DTD očekuje se na leto.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top