Somborske vesti

Pšenici pogoduje toplije vreme

Atila Konter poljoprivrednik iz Telečke jesenas je pšenicom zasejao oko 16 hektara. Posao je uradio u optimalnim rokovima, a i prihranu je uradio pre ovog snega i kiše i to nakon analize zemljišta.

"Analizu zemljišta radim dve godine i uglavnom se pridržavam preporuke stručnjaka. Neko prihranu uradi ranije, neko kasnije, ali ipak najveći uticaj ima vreme. Prvu prihranu uradio sam početkom februara, a drugu planiram krajem marta", kaže Atila.

Poljoprivrednici koji nisu uradili ni prvu prihranu pšenice moraće da sačekaju da se njive prosuše.

"Pojedini proizvođači su zvali da pitaju li mogu da urade prihranu kada su njive pod snegom. Naša preporuka je bila da se uradi prihrana, jer će se topljenjem snega azot lakše distribuirati do biljaka i u dublje slojeve zemljišta. Sada se u njive ne može, ali kada se pacele prosuše treba uraditi tu treću, poslednju, prihranu pšenice pre kreatanja same vegetacije", kaže savetodavac u PSS Sombor Olivera Sekulić.

Zemljište je toliko raskvašeno da poljoprivrednici procenjuju da u njive neće moći najmanje nedelju dana.

Stručnjaci preporučuju da se pre prihrane uradi analiza zemljišta N-min metodom koju radi Poljoprivredna stručna služba Sombor u saradnji sa Gradom Somborom i za poljoprivrednike je besplatna.

"Nakon odrađenih prvih analiza krajem januara i početkom februara ustanovljeno je da je najveća količina vlage u gornjem površinskom sloju, dok je sadržaj azota najveći bio u drugom sloju odnosno na dubini od 30 do 60 centimetara. Međutim, tokom februara meseca, zbog velikih količina padavina vlaga i azot su se spustila do trećeg sloja. Preporuka poljoprivrednicima je da prihranu urade što pre. Do 60 kilograma azota po hektaru vrši se prihrana u jednom navratu, od 60 do 120 kilograma po hektaru u dva navrata i eventulano preko 120 kilograma po hektaru u tri navrata", kaže Smiljka Mojsović, savetodavac u PSS Sombor.

Za prihranu, ali i rast i razvoj pšenice potrebno je sada sunčano i toplije vreme. Temepratura oko 15 stepeni i dani bez vetra.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top