Somborske vesti

Projekat "Da nam bude i lepo i lipo" u Gakovu

"Da nam bude i lepo i lipo" naziv je projekta seoske OŠ "Laza Kostić" iz Gakova kroz koji će učenici ove škole biti bliže upoznati sa obeležjima manjinske zajednice, kulture, istoriju i umetnosti Bunjevaca. Razumevanje i pruhvatanje različitosti, razvijenje i podsticanje tolerancije osnovni je moto ovog projekta.

Ko su Bunjevci, njihova istorija, kultura, običaji, stih i pisma, osnovicima iz škole "Laza Kostić" u Gakovu, predstavili su najmlađi članovi Bunjevačkog media centra u Somboru. U svečanoj narodnoj nošnji i na maternjoj ikavici, upoznali li su drugare iz Gakova sa svojom nacionalnom specifičnošću.

"Veliku pažnju su mi privukle raskošne narodne nošnje i velika ljubav, pre svega mladih, koji neguju svoju tradiciju", ispričala je svoje utiske Milana Kiš je učenica 7. razreda OŠ "Laza Kostić" iz Gakova.

"Umetnost od slame, to me je jako zadivilo. Za svaku pohvalu je sama ta upronost za očuvanje nacionalnog identiteta. Oni stvarno zaslužuju to da budu znati kao Bunjevci i od mene su zaradili veliko poštovanje", istakla je Jelena Đaković, učenica 8. razreda iz Gakova.

Luka Bošnjak iz Bunjevačkog medija centra se potrudio da drugarima iz Gakova pribliiži istoriju Bunjevaca.

"Bunjevci su, pre više od tri vika, kad su došli na ove prostore bili čuvari granica , a sada se isto tako bore, ali ne na isti način, sada u miru bore za svoj identitet, nacionalnost, ime i običaje", rekao je.

"Bunjevačka nošnja je pripoznatljiva po tome što izuzetno raskošna, bogata i lipa, naročito divojačka nošnja šivena od lionske svile za koju se nekad prodavalo po više jutara zemlje da bi se kupila i sašila nošnja za curu!" objasnila je Ivana Jozić. Ona je drugarima iz gakovačke škole, kroz svoju priču približila odlike tradicionalne narodne nošnje Bunjevaca.

Projekat je zamišljen kroz četiri zajedničke edukativno - kreativne radionice, međusobne posete, radionica poetskog kazivanja na različitim dijalektima, snimanje fotografije i kraćeg filma.

Osnovni cilj projekta "Da nam bude i lepo i lipo!" je da učenici naše škole što bolje upoznaju se kulturom i tradicijom manjinskog naroda u Somboru, a i da bi smo, na kraju krajeva širili drugarstvo i prijateljstvo među decom seoske i gradske sredine", objasnila je pedagog iz OŠ "Laza Kostić" Zorica Golubović.

"Pridstavili smo opšte karakteristike nacionalne zajednice – ko su Bunjevci, odakle su došli. Izdvojili specifične praznike i običaje na Dužijancu i Prelo te pridstavili slamarstvo – bunjevačku umitnost u slami" naglasila je predsednica Bunjevačkog media centra u Somboru, Stanislava Lutkić.

Razumevanje različitosti i prihvatanje kulture drugih naroda i sticanje novih prijateljstava i saznanja među mladima osovne su karakteristike ovog projekta podržanog od strane Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top