Somborske vesti

Od 15.000 nezaposlenih u Zapadnobačkom okrugu hiljadu osoba sa invaliditetom

Zakonska obaveza svakog poslodavca u Srbiji koji ima 20 i više zaposlenih je da srazmerno broju radnika zapošljava i osobe sa invaliditetom. Druga mogućnost je da umesto zapošljavanja po svakoj nezaposlenoj osobi sa invaliditetom mesečno uplaćuju 50 odsto bruto zarade u budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju.
Prema podacima Poreske uprave Srbije, koji su dostavljeni RTV–u u 2017. godini zakonsku obavezu ispunilo je skoro 9.000 poslodavaca. Više od 5.400 zaposlilo je osobe sa invaliditetom, dok je oko 4.400 sredstva uplatilo u budžetski fond.

Više od 15.000 nezaposlenih u Zapadnobačkom okrugu pokušava putem Nacionalne službe za zapošljavanje da nađe posao. Među njima je i skoro 1.000 osoba sa invaliditetom koja spadaju u teže zapošljivu kategoriju i zato su osobe sa invaliditetom uključene u aktivne mere zapošljavanja, a među njima su javni radovi. Na tim poslovima prošle godine bilo je angažovano 67 osoba sa invaliditetom

Poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom mogu računati i na subvencije.

„Ta subvencija je 75 posto od ukupnih troškova koje poslodavac ima za tog radnika. Preostalih 25 posto pada na teret poslodavca. Međutim, mi imamo poslodavaca koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a da i ne traže bilo kakve olakšice", kaže Radomirka Žiža načelnica u somborskoj filijali NSZ.

Zakon poslodavcima ostavlja dve mogućnost - plaćanje kaznenih penala ili zapošljavanje osoba sa inavliditetom. Gradska uprava odlučila se za drugu mogućnost.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top