Somborske vesti

POBEDA ČITALACA Nesvakidašnji tronedeljni protest u Stanišiću završio se ODLIČNO

Presrećni smo što naša biblioteka ponovo radi, i mi u selima želimo i volimo da čitamo, pa nam je biblioteka dragocena, kažu meštani Stanišića kod Sombora.

Meštani Stanišića kod Sombora protestvovali su tri nedelje zbog toga što im je zatvorena biblioteka i izvojevali pobedu - ponovo imaju gde da pozajmljuju knjige. Njihov protest privukao je pažnju velikog dela Srbije zbog neobičnog motiva da meštani izađu na ulice sa transparentima.

Stanovnike Stanišića, koji su u četvrtak došli na protest, sačekala su otvorena vrata biblioteke, što je izazvalo oduševljenje.

- Kada smo videli da biblioteka radi, oduševljenje je bilo veliko. Odmah je bilo novih učlanjenja, mnogi su vratili knjige i uzeli nove. Biblioteka će raditi dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom. Zadovoljni smo - kaže Dragana Đapić iz Stanišića.

U ovom malom mestu i okolnim naseljima u opštini Sombor problem sa radom seoskih biblioteka nastao je pre više od godinu dana zbog racionalizacije u javnom sektroru. Ranije je biblioteka radila svakodnevno, ali zbog smanjenja broja radnika isturena odeljenja su mogla da budu otvorena samo dva puta nedeljno. Ovakav raspored je, nakon izvesnog vremena, sveden na jedan ili dva dana mesečno, a od 18. decembra prošle godine, do pre dva dana, biblioteka uopšte nije radila.

Meštani su se obraćali nadležnima, a onda su odlučili da organizuju proteste. Jedino što su zahtevali bilo je da im se omogući da dva puta nedeljno mogu da iznajmljuju knjige.

- Na protestima je bilo i mladih i starih. Drago mi je da smo uspeli. Možda bi biblioteka svakako bila otvorena ponovo, ali smo okupljanjima pokazali da smo jedinstveni i da nismo građani drugog reda ako živimo na selu - poručuje meštanin Stanišića.

Izvor: Blic

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top