Somborske vesti

Održano Veliko bunjevačko prelo

Kao u pesmi satkanoj od života u kojoj se pominje „bunjevačka grana mala, ali fina“, somborski Bunjevci okupili su se na Marin dan, 2. februara 2018. godine, kako bi se prisetili predaka koji su na široke prostore Bačke došli pre četiri veka.

Za četiri veka dogodi se mnogo toga: nešto nestane, nešto nastane, ponešto se zaboravi. Ali Bunjevci koji su početkom 17-og veka, na ove prostore došli iz današnje severne Dalmacije i jugozapadne Bosne, ne zaboravljaju svoje običaje. Tako je u organizaciji Udruženja građana „Bunjevačko kolo“ održano Veliko bunjevačko prelo, tradicionalno, na već pomenuti Marin dan.

Na prelu, kao što običaji i nalažu, okupili su se mnogobrojni gosti – prijatelji iz zemlje i inostranstva i, naravno, komšije koje pripadaju svim nacionalnim zajednicama koje krase Sombor i daju mu posebnu vrednost satkanu od suživota u različitostima.

Gosti na bunjevačkom prelu bili su i: prim. dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora, prim. dr Vlado Babić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Dušan Marijan, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga, Silard Janković, član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama, Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice za međunarodne odnose, te Marko Marjanušić, potpredsednik Bunjevačke matice.

Bunjevce, prijatelje i goste, pozdravio je Dejan Parčetić, predsednik UG „Bunjevačko kolo“, a bogat kulturno-umetnički program osmislili su Aleksandra Medurić Kalčan i Franja Parčetić, oboje članovi UG „Bunjevačko kolo.“

Članovi GKUD „Ravangrad“ pevali su i igrali, kao što se nekad pevalo i igralo, a potom su se svi uhvatili u bunjevačko kolo i igrali, pevali, pričali do zore, uz zahvalnost lokalnoj samoupravi što ih podržava i pomaže da opstane „bunjevačka grana mala, ali fina.“

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top