Somborske vesti

Penzioneri najavljuju tužbu protiv države

Vesna Zarić i Ivan Periškić penzioneri su koji su dugogodišnjim radom stekli pravo na penziju. Oni smatraju da su umanjenjem penzije i kaznenim poenima za odlazak u penziju pre navršenih godina života penzioneri oštećeni.

"Svi smo mi te svoje penzije zaradili, nama je to skidano sa ličnog dohotka. Niko nama penzije nije poklonio. Protiv toga sam da se penzije umanjuju onima koji ne ispunjavaju oba uslova, dakle i godine staža i godine života", kaže Vesna Zarić.

"Penzija mi je smanjena 10 posto, a vraćeno mi je 2,5 odsto", kaže Ivan Periškić.

Sindikat penzionera Zapadnobačkog okruga podržava zahteve za vraćanje oduzetih penzija i tužbe koje se najavljuju.

"Nije korektno da se penzionerima koji su maju pun radni staž, a nemaju dovoljno godina života penzije umanjuju jer se penzija i onako obračunava prema godinama staža. Tražimo da se promeni zakon i da se ukinu ti kazneni bodovi koji su apsolutno nekorektni, a takođe i da se ukine zakon o smanjenju penzija", kaže Dušanka Kukolj, predsednika Sindikata penzionera Zapadnobačkog okruga.

"Kada bi sada išao u penziju dakako da bi bio oštećen. Mislim da to nije pravedno i penzioneri treba da se bore za svoja prava", kaže Miodrag Delić

"Mislim da nema svrhe, jer siromašna nam je zemlja, nema se novca i možemo se mi žaliti, ali ako je prazan dućan džaba sve", kaže Periškić.

Prvi korak u pokretanju upravnog postupka za vraćanje oduzetih penzija je zvaničan dokument o visini smanjenja od 1. novembra 2014. do 1. novembra 2017. godine. Taj dokument dobija je su filijalama PIO Fonda.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top