Somborske vesti

Poslednja tkačnica svilenog damasta u Evropi

U Bezdanu, kraj Sombora, radi poslednja tkačnica svilenog damasta u Evropi. Razboji u tkačnici otvorenoj pre 140 godina su, kao kulturno dobro, pod zaštitom države, a ono što se tu proizvede kupuju elitni svetski hoteli i restorani. Najteže je, kažu, pronaći i obučiti radnike i održati kvalitet proizvoda.

Da bi se dobio jedan centimetar damasta potrebno je oko tridesetak ovakvih pokreta, a godišnje naprave i do hiljadu kvadratnih metara svilenog damasta. Nije lako, ali, se nauči. Ponosni su što rade ono što niko drugi na svetu ne ume. Potrebni su - strpljenje i dobra koncentracija.

"Ja volim ovo, volim ovaj posao i zato sam ovde. Vuče me ovo. Toliko godina sam ovde. Volim ovu smirenost. Mene to odmara. Zamislim se u to tkanje i odmorim, kako kažu", kaže Biserka Martinović.

Već sada ih je kažu, upola manje, nego razboja. Rade u jednoj smeni. Samo u slučaju neke veće porudžbine ostanu duže.

"Svaki razboj ima svoju normu. Najmanji je dva metra i dvadeset centimetara, a najveći tri metra i šezdeset centimetara. Najveći stoljnjak napravimo za oko otprilike sedam sati", objašnjava Katica Krušković, tkač.

Unutrašnjost možda, podseća na muzej, ali ono što se ovde napravi kupuju najelitniji hoteli i restorani u zemlji i svetu. Trude se da održe kvalitet, pa pamuk i svilu uvoze. Raspolažu sa preko stotinu boja i dezena.

Razboji kao i sam proces proizvodnje, 2005. godine proglašeni su kulturnim dobrom. Ova tkačnica, jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija u Somboru.

Izvor: rts.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top