Somborske vesti

Protiv odgovornog lica Farmakom MB – Fabrika akumulatora Sombor podneta krivična prijava

Prema saopštenju MUP-a, u više odvojenih akcija uhapšeno je 30 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2010. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za oko 21,5 miliona evra.

Akcije suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, sprovedene su na teritoriji policijskih uprava Čačak, Beograd, Zrenjanin, Požarevac, Smederevo, Jagodina i Novi Pazar.

Policija je razotkrila i uhapsila i osam članova organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su od januara 2016. do juna 2017. godine, kroz simulovane poslove, „izvukli“ iz preduzeća sa teritorije Srbije više od milijardu i četiristotine miliona dinara i tim firmama omogućili utaju poreza od 200.000.000 dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice Apoteke Pančevo, bivši funkcioner „Jugobanke“ AD Kosovska Mitrovica, članovi kreditnog odbora za pravna lica “Srpske banke“, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

Takođe, policija je podnela i krivične prijave u redovnom postupku protiv 43 osobe, među kojima su tri policijska službenika, 10 carinskih službenika, advokat, odgovorno lice Ustanove Gitarijada Zaječar, odgovorna lica Koncerna „Farmakom M.B. Šabac“.

Među najznačajnijim akcijama spominju se krivične prijave u redovnom postupku sprovedene na teritoriji Sombora.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica Koncern „Farmakom M.B. Šabac“ i odgovornog lica Koncern „Farmakom M.B. – Fabrike akumulatora“ ad Sombor, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi u saizvršilaštvu.

Sumnja se da su oni, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za Koncern, tokom 2012. godine sačinjavanjem neistinite lager liste gotovih proizvoda koji su predstavljali zalog za kredit, doveli u zabludu predstavnike oštećene „VTB“ J.S.C. banke Beograd (bivša Moskovska banka). Nakon neispunjavanja svojih ugovornih obaveza od strane Koncerna, banka nije mogla da naplati u celosti svoja potraživanja jer gotovi proizvodi nisu ni proizvedeni. Na taj način Koncernu su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 45.708.194 dinara.

Izvor: nasemesto.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top