Somborske vesti

Kobac ga "koštao" 75.000 dinara

PREKRŠAJNI sud u Somboru oglasio je krivim D. M. (41) iz Stapara i kaznio ga novčanom kaznom od 75.000 dinara, jer je u svom dvorištu, u zamku sa mamcem uhvatio kopca, strogo zaštićenu vrstu ptice grabljivice, a onda ga je preko internet oglasnika ponudio na prodaju.

Na osnovu prijave Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dokaza Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, prekršajni sudija je ocenio da je za tri počinjena prekršaja D. M. odgovoran, zbog čega mu je određena novčana kazna od po 25.000 dinara.

- Ptica, koja je bila i povređena u klopci, oduzeta je od D. M. i smeštena u prihvatilište za divlje životinje na Paliću - navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. - Nažalost, uginula je zbog povreda.

Reč je o zabranjenim aktivnostima, a po izjavi Marka Tucakova, ornitologa u ovom Zavodu, sve brojniji su slučajevi kažnjavanja onih koji se "ogreše" o Zakon o zaštiti prirode.

NEDOUMICE

IZ Zavoda podsećaju da su česte nedoumice kod građana oko toga koji su postupci dozvoljeni sa divljim životinjama. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako ističe Tucakov, između ostalog, i postoji da edukuje javnost i sve one kojima su potrebne informacije o zaštiti biodiverziteta.

Izvor: Večernje novosti

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top