Somborske vesti

Odbornicu udaljilo obezbeđenje sa sednice Skupštine Sombora

Zdanje ovdašnje gradske Skupštine je u protekle bezmalo tri decenije novovekog parlamentarizma bilo poprište burnih svađa predstavnika vlasti i opozicije, često i nemi svedok bizarnog ponašanja pojedinih odbornika i odborničkih grupa, ali je juče prvi put jedan odbornik, tačnije odbornica, udaljena iz skupštinske sale uz ograničenu primenu sile.

Predsednik Skupštine grada Zoran Parčetić je, nakon dve opomene i isključenja sa sednice, bio prinuđen da naloži pripadnicima privatnog obezbeđenja koje servisira Gradsku upravu, da iz skupštinskih skamija udalji predstavnicu Rusko-srpskog pokreta Dunju Prokić, koja je odbijala da napusti veliku salu Skupštine grada, u kojoj se tradicionalno održavaju sednice najvišeg organa lokalne samouprave.
Do incidenta je došlo čak i pre diskusije o dnevnom redu, tačnije prilikom usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, sa koje je Prokićka takođe udaljena nakon izrečenih opomena. Prve verbalne varnice između odbornice koja je, inače, podnela i zahtev o proširenju dnevnog reda po hitnom postupku i predsedavajućeg sevnule su zbog sukobljavanja oko formulacije korišćene u zapisniku koji član poslovnika o radu Skupštine je primenjen prilikom njenog udaljenja.

Dunja Prokić je u nekoliko navrata predsednika Skupštine nazvala „nasilnik Parčetić“, na šta joj je ovaj oduzeo reč, a kako se opoziciona odbornica oglušila o to, odbornici iz vladajućeg bloka predvođenog Srpskom naprednom strankom su napustili salu što je „srušilo“ kvorum pa je nakon prebrojavanja prisutnih predstavnika narodne volje, spiker parlamenta proglasio desetominutnu pauzu.

Nakon pauze, prva se, reklamirajući povredu poslovnika, za reč javila ponovo Dunja Prokić, a kako je uz kritiku što joj nije omogućeno da dobije materijal za jučerašnju sednicu, pored elektronskog, i u pisanom obliku, nastavila da naziva Parčetića nasilnikom brzo su joj izrečene dve opomene nakon kojih je usledila i izrečena mera udaljenja sa sednice što su većinom glasova (38) odobrili odbornici vladajuće većine, dok su opozicioni, njih devet, bili protiv. Kako odbornica Prokić nije želela da napusti salu, ponovo je proglašena pauza i pozvano obezbeđenje, koje se petnaestak minuta verbalno ubeđivalo sa predstavnicom Rusko-srpskog pokreta oko njenog udaljenja, da bi je u jednom momentu prihvatili za ruke i pridigli iz skupštinske klupe ne bi li je udaljili iz sale. Nakon ovog kraćeg fizičkog kontakta i uz burne proteste odbornica Prokić je u pratnji obezbeđenja izašla iz sale, u koju su se doduše vratili odbornici, ali su predstavnici opozicije u znak solidarnosti sa izbačenom koleginicom i sami napustili sednicu Skupštine grada.

Predsedavanje sednicom je, nakon udaljenja odbornice Prokić, preuzeo zamenik predsednika Skupštine Milorad Sekulić, dok je Parčetić ostatak sesije pratio iz odborničkih klupa. U nedostatku opozicije preostali odbornici su ekspresno, za svega nekoliko minuta, usvojili izveštaj o izvršenju aktuelnog gradskog buyeta za period januar-septembar i prihvatili odluku o pripremi i distribuciji vode za piće kojom je omogućeno da se u ovdašnjim selima u kojima nisu ugrađeni vodomeri paušalno naplaćuje utrošak vode po ceni tri kubna metra po članu domaćinstva. Strateški plan komunalne policije za period 2018-2023. je takođe brzo usvojen bez ikakve diskusije, dok je prilikom poslednje tačke dnevnog reda, izbori i imenovanja, odbornička grupa Pokreta obnove kraljevine Srbije osetila potrebu da pohvali Duška Sekulića, direktora Sportskog centra „Soko“, kojem 10. decembra ističe četvorogodišnji mandat, a koji je bio predložen za vršioca dužnosti do izbora novog direktora, što je i usvojeno bez ijednog glasa protivljenja.

Spomenik Martinu Parčetiću
Da ceo događaj sa udaljavanjem odbornice Prokić nije ostavio, najblaže rečeno, neprijatan utisak, moglo bi se reći da je najjači utisak zasedanja predlog upravo predstavnice Rusko-srpskog pokreta, da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti tačka o podizanju spomenika Martinu Parčetiću, prezimenjaku i verovatno dalekom pretku aktuelnog predsednika Skupštine grada, inače prvom gradonačelniku Sombora iz davne 1749. godine. Ovaj, kao i drugi Prokićkin zahtev da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti tačka kojom bi ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin bio proglašen za počasnog građanina Sombora, odbornici vladajuće većine su odbili, smatrajući da nema potrebe za hitnim postupkom.

Izvor: Dnevnik.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top