Somborske vesti

Četvrta generacija vitražista u porodici Stanišić

Aleksandra Stanišić četvrta je generacija vitražista u porodici Stanišić. Nastavila je posao koji je njena pradeda počeo još 1908. godine. Kaže odrasla je uz dedu i tatu u radionici i nekako je normalno bilo da i ona nastavi porodični posao.

"Izazov je što je to uvek nešto novo. Novi projekti, putovanja, mesta, ljudi. Izazov kod restauracija da uradimo onako kako je bilo pre 50 i više godina. To je ono najlepše u tom poslu. U nekim projektima je više umetnost, ali kod restauracija to je više zanat", kaže Aleksandra.

Danas se često dešava da radi restauracije vitraža koje su radili njen deda i pradeda 30-tih i 40-tih godina prošlog veka.

"Posao kod takvih restauracija nam je olakšan jer imamo originalne skice i nacrte. Volim da radim restauracije, jer one povezuju prošlost i sadašnjost, ali i nove projekte koji se rade sa novim vrstama stakla i boja", kaže Aleksandra.

Žene nisu česte u ovom poslu, ali to Aleksandri nije prepreka da uspešno nastavi porodičnu tradiciju. Srpska akademija nauka i umetnosti i rezidencija ruskog predsednika Putina samo su neki od objekata na kojima su vitraži iz Sombora.

Nada se Aleksanda i petoj generaciji koja bi nastavila posao, jer njan ćerka studira mozaik u Italiji.

I ona se vraća se mozaiku. Kaže radio ga je nekada u Ateljeu Stanišić njen deda.

A ova priča počela je krajem XIX veka kada je Aleksandrin pradeda 1989. godine otvorio staklaru u kojoj je prodavao porcelan, a porodična priča o vitražu počela je deset godina aksnije.

izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top