Somborske vesti

U Somboru obuka za 300 radnika

Kompanija trikotaže Pretty group iz Dake (Bangladeš), u renoviranim halama bivšeg preduzeća "Zastava - specijalni automobili" u Somboru pokrenula je proizvodnju pletenog tekstila. Trenutno je ovde zaposleno 70 radnika, a nedeljni ciklus obuke prolazi po 20 ljudi.

Obuka na najsavremenijim mašinama će trajati u kontinuitetu sve dok ne bude zaposleno 300 radnika, što je kapacitet postojeće hale. Pokretanjem proizvodnje tekstila u Bačkoj prva je investicija ove kompanije na evropskom kontinetu.

Sporazumom koji je potpisan sa Ministarstvom privrede, u pogonima ove kompanije u Somboru biće zaposleno u naredne dve godine ukupno 1.100 ljudi, a investitor je dobio podsticaj od 3,4 miliona evra.

Prema rečima Davora Brečića, predstavnika kompanije, ukupna procenjena vrednost ulaganja ovog giganta je 14,3 miliona evra i biće realizovano putem ulaganja u nove kapacitete. Očekuje se godišnja proizvodnja od 2,4 miliona proizvodnih jedinica.

Naime, u prvoj fazi posao će dobiti 300 radnika, a kako obuka bude tekla, širiće se mogućnost za prijem novih radnika. U ovoj kompaniji tvrde da narudžbina ima dovoljno, ali nedostaju kvalifikovani radnici.

- Razvojna agencija Vojvodine pružila nam je izvanrednu podršku. U "Zastavi - specijalni automobili" počeli smo sa radom bez ikakvih problema - ističe Brečić.

On dodaje da je već sada sasvim izvesno da su hale od 2.000, odnosno 3.000 kvadratnih metara nedovoljne za planiranu proizvodnju u Somboru, pa će narednih meseci biti doneta odluka o proširenju pogona.

TRIKOTAŽA NA TRI KONTINENTA

KOMPANIJA Pretty Group zapošljava 18.000 radnika na tri kontinenta i jedna je od najvećih južnoazijskih proizvođača trikotaže. Posluje u Nemačkoj i Austriji, a fabrike su zasada u Bangladešu i Srbiji. Sirovine nabavljaju iz Italije, Bugarske i Turske, a radi se za poznatog kupca.

Izvor: novosti.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top