Somborske vesti

Boreli: Cipele bi da prave i Srbi i Nemci

Proizvodnja u fabrici obuće "Boreli" zaustavljena, a u Somboru uveliko kolaju priče o tome ko će iznajmiti pogone. Na javni poziv za zakup stigla prijava iz Nemačke, ali zainteresovan i "Darfur" iz Beograda

IZ pogona "Boreli" u Somboru ovih dana odzvanja samo tišina, jer je proizvodnja stala sredinom septembra, ali cela čaršija bruji o tome ko će biti zakupac ove fabrike obuće. Na javni poziv za zakup stigla je samo jedna prijava i to od nemačke kompanije "Bernhard Štump i Zigfrid", ali zainteresovan je i "Darfur" iz Beograda, koji je do nedavno i sam plaćao zakup.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika ističu da je na objavljeni oglas stigla prijava od firme "Bernhard Štump i Zigfrid" iz Nemačke koja je ponudila 3.000 evra, bez PDV-a, za mesečni zakup. Kako je ona niža od minimalnog iznosa predviđenog oglasom - 6.000 evra mesečno, stečajni upravnik se obratio odboru poverilaca, a ponuđača bi naknadno obavestio o eventualnom prihvatanju ponude. Upravnik još nije dobio izjašnjenje odbora poverilaca.

Suvlasnik "Darfura" Dragan Perović kaže da je prostor somborske fabrike mesečno plaćao 6.100 evra. Na pitanje zašto se nije javio na javni poziv za zakup fabrike, on kaže:

- Oglas je objavljen u oktobru, a mi smo 21. septembra zatražili produženje ugovora. Imao sam poverenje i u stečajnog upravnika koji me uveravao da će ugovor biti produžen. Javni poziv na koji se javila nemačka firma je propao, a mi tražimo samo iste uslove kao i Nemci. Uslovi zakupa moraju da budu isti za sve i tražimo da se oglas ponovo raspiše.

On kaže da se "Darfur" već obraćao Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika za produženje ugovora o zakupu "Borelija", kao i Ministarstvu privrede. Nedavno je Socijalno-ekonomski savet Sombora, tvrdi Perović, doneo zaključak o povraćaju "Darfura" u fabriku obuće, kao i da predstavnik lokalne samouprave i sindikata budu u UO "Borelija".

Prema njegovim rečima, ne samo da Nemci nude upola manje za zakup, već bi angažovali samo 50 radnika. Kaže da su njegovu firmu pred potpisivanje ugovora o zakupu uslovili da zaposli više od 100 radnika. Sada traži da mu smanje cenu iznajmljivanja pogona, uz obećanje da će angažovati oko 200 radnika.

PLATE I DOPRINOSI

Od kada je ugovor o zakupu sa preduzećem "Darfur" istekao, pogoni su prazni, a 130 radnika je ostalo bez posla. Iz sindikata fabrike obuće kažu da im je doskorošnji zakupac ostao dužan platu i po, kao i doprinose za staž. Sada već bivši radnici kažu da su pokrenuli spor zbog tog duga i angažovali advokata. Oni kažu da im poslodavac nije dao odjave, pa se ne mogu prijaviti na biro rada kako bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu.

- Završili smo uplate staža i doprinosa, a i dobili su odjave kao što su i tražili - kaže Perović. - Za plate smo ih zvali tri puta, odnosno da potpišu ugovore o radu. Niko se nije javio, jer su verovali sindikalcima da će im Nemci obezbediti mnogo više.

Izvoir: novosti.rs

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top