Somborske vesti

Prevencija narkomanije kod mladih

27. oktobra, PSIHOZON je, u okviru projekta “Prevencija narkomanije”, podržanog od strane Grada Sombora/LAP za mlade, organizovao jednodnevni izlet u Suboticu, tj.posetu izložbi „Metamorfozis“.

Ova stalna izložba je namenjena prevenciji narkomanije, i predstavlja specijalni, edukativni program prevencije narkomanije mladih.Posetu smo realizovali u saradnji sa Fondacijom mentalne higijene „Exspekto“ iz Subotice.

Mladi, srednjoškolci iz tehničke, medicinske i poljoprivredne škole iz Sombora, zajedno sa svojim profesorima, predstavnicima roditelja, pojedinih institucija i organizacija, posetili su ovu zanimljivu izložbu. Tokom posete, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa životnim pričama zavisnika, preko albuma sa fotografijama, intervjua, ličnih predmeta korisnika, interaktivne forme rada, a uz pomoć i vođenje stručnih animatora.

Gledanjem filmova, slušanjem životnih priča, zvučnih efekata, specijalnog osvetljenja, zanimljivo dizajniranih zidova, sa raznim efektima, skupturama, prolaskom kroz nekoliko soba, uključujući i sobu sa ogledalima i druge detalje, postiže se još realniji i efektniji dozivljaj stvarnog života zavisnika o narkoticima. Mladi su imali priliku da se informišu i shvate kako problem narkomanije može da zahvati bilo koju porodicu ili bilo kojeg pojedinca, bez obzira na ekonomski, obrazovni ili socijalni status. Imali su mogućnost da vide i dožive, kakve posledice mogu biti ukoliko se postane zavisnik o narkoticima, i koje su adekvatne mere prevencije narkomanije i zavisnosti. S obzirom na činjenicu da su droge sve veći problem u našem društvu, pogotovo kod mladih, ova tema kod njih može da izazove osećaj zbunjenosti, straha, radoznalosti, s obzirom da mnogi mladi još uvek nemaju formiran stav o ovoj tematici. Zato ova zanimljiva izložba može biti od pomoći mladima, ali ne samo mladima, nego i svima onima koji se na neki način bave ili susreću sa problemima narkomanije i zavisnosti, da se snalaze u temi i formiraju svoj stav koji će im pomoći da ne krenu stranputicom narkomanije i zavisnosti.

Poseti izložbi su prethodile posete svakoj školi, u okviru kojih je predstavljen projekat prosvetnim radnicima i učenicima, sa ciljem da se dodatno podstakne rešavanje problematike narkomanije mladih, a posete i radionice sa učenicima će uslediti i nakon same izložbe, kako bi razmenili utiske i iskustva, te utvrdili dalje korake kada je reč o ovoj temi. Iskreno se nadamo da smo kroz ove aktivnosti doprineli da se sačuva život svakog mladog čoveka, koji je učestvovao u ovom projektu. Verujemo da će u tome, bar donekle, pomoći i poruka "NO DRUGS !" koja stoji na majicama koje su srednjoškolci dobili na poklon kao podsetnik na ovu temu. Tim PSIHOZON

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top