Somborske vesti

Kada će Boreli nastaviti proizvodnju?

Proizvodne hale Fabrike obuće Boreli u stečaju prazne su od polovine septembra. Ko će biti novi zakupac još se ne zna, jer odbor poverilaca još nije doneo nikakvu odluku. U zakup želi i jedna nemačka firma, ali i raniji zakupac "Darfur Boreli".

Prethodni zakupac "Darfur Boreli" iz somborske fabrike je izašao polovonom septembra. Radnicima je ostao dužan jednu i po platu, a pitanje je i šta će biti sa 3,6 miliona dinara koje je od grada Sombora dobio za zapošljavenje radnika. Obaveza je bila zapošljavanje 20 radnika na godinu dana.

"Ako "Darfur Boreli" ne nastavi rad u Somboru naravno da će biti izvršen povraćaj naših sredstava. Mi imamo i obezbeđenje za to", kaže član Gradskog veća zadužen za finansije Sava Dojić.

Prema rečima Dojića problemi su počeli polovinom septembra kada su radnici obustavili proizvodnju, a "Darfur Boreliju" naloženo da izađe iz fabričkih hala.

"Stečajni upravik je 12. septembra zabranio ulazak u fabriku zaposlenima u "Darfur Boreliju" i naložio im da objekte isprazne od svojih stvari", kaže Dojić.

Odluka o tome ko će sklopiti ugovor o poslovno tehničkoj saradnji i time postati zakupac proizvodnih hala "Borelija" u stečaju odbor poverilaca još nije doneo. U roku je stigla samo ponuda iz Nemačke, ali je "Darfur" dostavio pismo o namerama.

Podršku da nastavi proizvodnju u Boreliju ima od socio-ekonomskos saveta.

"U pitanju je 130 radnika, a ako dođe neko novi mi ne znamo koliko će on angažovati radnika", kaže Radoslav Prokić, predsednik Socio-ekonomskog saveta Grada Sombora.

"Rešenje nije da radnici sede kod kuće i da fabrika ne radi. Mi smo pokušali da učestvujemo u rešenju problema, ali sve je još uvek neizvesno", kaže Zoran Purić, predsednik veća Samostalnog dindikata grada Sombora.

Dragan Perović suvlasnik "Darfur Borelija" obećao je radnicima da će, bez obzira da li će ili ne nastaviti proizvodnju isplatiti plate. Kada, nismo saznali, jer je bio nedostupan za komentar. Dan ranije u telefonskom razgovoru rekao je da želi da nastavi proizvodnju u "Boreliju" i da je njegova ponuda bolja od jedine dostavljene u zakonskom roku, a to je ponuda pravnog lica iz Nemačke.

Nedostupan je bio i stečajni upravnik Borelija.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top