Somborske vesti

Suveniri umetničke vrednosti slikara Višinke

Somborske suvenire umetničke vrednosti, radove slikara Jenea Višinke, umetnik stvara u neskakidašnjem ateljeu i galerijskom prostoru – kapelici Svetog Ivana Nepomuka iz 18. veka.

Sat na oslikanom biber crepu sa grbom grada i motivom prepoznatljivih somborsih sokaka jedan je od možda najoriginalnijih i najomiljenijih suvenira grada Sombora nastao u ateljeu slikara Jenea Višinke.

"Turisti ponesu jedan crep sa motivom grada, ponesu litru rakije i kada se popije pola litre rakije, onda krenu emocije i pitanje sa koje li je zgrade ovaj crep... i eto, ima se tema za razgovor", rekao je Višinke.

Na svojim platnima različitih formata, originalnim razglednicama i minijaturama, Višinka je preneo somborski duh fijakera, konja, tamburaša, salaša, ravnice, koji prepoznaju gosti i turisti kao najoriginalniji suvenira sa umetničkim pečatom.

"Trudim se da zabeležim ono što je prošlo, ono što će da ostane kao uspomena na neka prošla vremena. Jer ovo što je skoro rađeno vidimo svaki dan, a ono što je bilo ranije, da ne bi zaboravili, zabeležim na slikama" ispričao je umetnik.

Jene Višinka je jedini somborski slikar koji već 11. godina stvara u sakralnom objektu, u kapelici Sv. Ivana Nepomuka izgrađenoj 1751.

"Ljudi ulaze sa jednom dozom maltene strahopoštovanja pošto je sakralni objekat u pitanju i kada vide da je to galerija i atelje, naravno, većina ih se oduševi, a čak ima i situacija da vernici uđu, kleknu, pomole se i ostave čak i prilog", dodao je on.

Župnik, Josip Pekanović kaže da je ideja o nastanku ateljea i galerije nastala na jednoj od župnih umetničkih kolonija. Ali i danas na dan Sv. Ivana Nepomuka, 16. maja, kapelicu posećuju vernici te uz molitvu pokazuju pobožnost i poštovanje svecu.

"Od mnogih spomenika kulture u ovom gradu, ovo je jedini spomenik nulte kategorije, dakle ima svoju posebnu važnost i vrednost i meni je posebno drago da je on svaki dan ne samo otvoren nego da nudi nešto novo Somborcima i onima koji kao gosti i kao turisti navrate u ovaj grad", istakao je župnik Josip Pekanović.

Kako ništa nije slučajno, kaže umetnik Višinka, češko poreklo zajedničko je i za umetnika i za sveca. A iz ateljea male kapelice, s patinom prošlog vremena, somborski odrazi i motivi odlaze u domove posetilaca i zaljubljenika u grad Sombor.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top