Somborske vesti

Fabrika akumulatora: Od najboljeg preduzeća do praznih hala

Od nekada najboljeg somborskog preduzeća do praznih fabričkih hala. To je priča o somborskoj Fabrici akumulatora. U stečaju je dve i po godine, a dosada nisu uspeli ni pokušaji da se proda. A fabrika u kojoj su se proizvodili akumulatori "Black horse" prodaje se kao pravno lice što znači da kupca nasleđuje sva prava koja ima Fabrika akumulatora, ali bez ikakvih tereta i obaveza. Jedini zainteresovan za kupovinu je švajcarski "Batagon International".

"Od prve ponude koja je iznosila 3,5 miliona evra "Batagon" je ponudu podigao na sedam miliona evra. Sada je na Odboru poverilaca da odluči da li će prodati fabriku ili ne, jer je ponuđena cena ispod 50 posto od njene procenjene vrednosti", kaže stečajni upravnik Predrag Ljubović.

Međutim u kompaniji "Batagon International" kažu da je sedam miliona evra maksimalna cena koju su spremni da plate za Fabriku akumulatora.

"Fabrika je duži period bez struje, bez bilo kakve proizvodnje i prema našim informacijama cela oprema je u lošem stanju. Tako i ako dođe do kupovine biće potrebno u fabriku uložiti nekoliko miliona evra" , kaže Dalibor Matić, zastupnik "Batagon International".

"Moja predviđanja su da će Odbor poverilaca shvatiti ozbiljnost situacije i da će fabriku prodati. U protivnom fabrika će se toliko uništiti i devastirati da neće vredeti ni polovinu sada ponuđene cene", kaže Ljubović.

A Fabrika akumulatora prazna je sedam meseci, kada je iz nje izašao poslednji zakupac. Od tada mašine stoje, a u fabrici nema čak ni struje.

Najveći poverioci su Svetska banka, Komercijalna banka, Halkbank i jedan investicioni fond. Njima pripada 80 posto vrednosti fabrike. Hoće li Odbor poverilaca prihvatiti ponudu švajcarske kompanije znaće se već za dan dva.

Stečaj u Fabrici akumulatora otvoren je pre dve i po godine, kada su počeli problemi u Koncernu "Farmakom MB" čiji je deo bila i somborska fabrika.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top