Somborske vesti

Pozorišnu sezonu u Somboru otvara "Čudo u Šarganu"

Prva premijera u novoj pozorišnoj sezoni u Narodnom pozorištu Sombor biće "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića u režiji Marka Torlakovića. Premijera za u sredu u 20 sati ne velikoj sceni somborskog teatra.

Somborsko Čudo u Šarganu dešava se danas. Tu kod nas.

Za reditelja Marka Torlakovića toliko izvođen Simovićev komad bio je izazov da posle različitih interpretacija Šargana ponudi, kako kaže, nešto novo i sveže.

"Mislim da je nov toliko što ga posmatramo iz današnje vizure radničke klase. Šta je radnička klasa danas i koliko je ona ponižena i na koji način je nama kafana više kao posledica teškog rada i izrabljivanja", kaže reditelj Torlaković.

A kafana Šargan stecište je različitih likova. Likova koje srećemo i prepoznajemo svaki dan.

"Tako da smo mi eto negde kafanu postavili kao posledicu onoga što se sve dešava unutar same radničke klase i ljudi koji prosto nemaju ni uslova za život i bilo kakvu vrstu komunikacije sa vlastima", kaže Torlaković.

"Činjenica je da je ovaj tekst proglašen za jedan od najboljih dramskih tekstova 20. veka i nije onda čudo što je "Čudo u Šarganu" toliko puta postavljeno na sceni domaćih i stranih pozorišta. Sigurno da je tekst aktuelan, a mislim da smo se mi u potpunosti potrudili da tu aktuelnost Simovićevog teksta prenesemo na scenu", kaže glumac Aleksandar Vučković.

Državne čizme nisu obuća već oruđe, to su čizme koje gaze i kada se u njih jednom uđe nerado se iz njih izlazi. I uvek je tako bez obzira gde i u kojem vremenu bila kafana Šargan.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top