Somborske vesti

Četiri kompanije potpisale ugovore o dualnom obrazovanju sa trinaest učenika SEŠ u Somboru

Trinaest učenika Srednje ekonomske škole – smer trgovac, njihovi roditelji, direktor Srednje ekonomske škole u Somboru Dragomir Miljić i predstavnici kompanija „Somborelektro“, „Sinagoga“, „Morava inženjeringprojekt“ i drogerije DM, potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju koje podrazumeva praksu u ovim kompanijama.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, kao i Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor Zapadnobačkog upravnog okruga, u čijim prostorijama je ugovor potpisan.

U uvodnom obraćanju, Bulatović je naveo da je model dualnog obrazovanja razvijen u Nemačkoj, a potom je uveden i u obrazovni sistem drugih država.

„Dualno obrazovanje kod nas je u početnoj fazi i verujem da će se vrlo brzo razviti. Ovakvo obrazovanje znači učenje u školi i učenje u kompaniji, sa mentorima po izboru kompanija“, kazao je Bulatović i zamolio učenike da ozbiljno shvate priliku da uče u kompanijama.

Govoreći o prednostima i pozitivnim efektima dualnog obrazovanja Bulatović je istakao da ovakav obrazovni model doprinosi usklađenosti obrazovanja sa potrebama privrede, a kompanijama omogućava da dobiju osposobljen i adekvatan kadar.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je čestitala svima koji su se odlučili za potpisivanje ugovora o dualnom obrazovanju.

„Čestitam vam na odvažnosti i hrabrosti da uđete u realizaciju projekta nazvanog dualno obrazovanje. Ovo je prvi ugovor koji će biti potpisan na teritoriji grada Sombora kojem se pored brojnih promotivnih aktivnosti, odazvao mali broj poslodavaca. Dualno obrazovanje promovisalo je Ministarstvo prosvete, Regionalna privredna komora Sombor i lokalna samouprava, a mali broj poslodavaca je prepoznao šansu i mogućnost da za svoje kompanije sutra dobije dobre i kvalitetne radnike obučene u celosti i prema njihovim zahtevima i potrebama. To je i jedan razlog više da se svima vama danas zahvalimo na hrabrosti da uđete u ovakav sistem obrazovanja od kojeg sigurno možete da očekujete dobre rezultate. Ovo je prilika da se zahvalimo poslodavcima koji su prepoznali ovu šansu i mogućnost da imamo drugačiji, ali nadamo se uspešniji sistem obrazovanja koji će poslodavcima omogućavati radnike po njihovoj mere, a deci – učenicima sigurno zaposlenje i bolje kvalifikacije za posao“, kazala je Golubović.

Direktor Srednje ekonomske škole Miljić je istakao da je škola sa kompanijama koje su potpisale ugovor o dualnom obrazovanju sarađuje dugi niz godina i izrazio nadu da će u narednom periodu privreda više biti zainteresovana za ovakav način obuke.

„Ovo je pionirski posao, nadam se da će u budućnosti biti bolje i da će i ekonomska računica predviđena dualnim obrazovanjem biti realizovana. Nadam se da će deca imati neke prihode, jer je velika i odgovornost koja se preuzima potpisivanjem ugovora“, kazao je Miljić.

Predstavnici kompanija zahvalili su se roditeljima i deci na odgovornosti koju potpisivanjem ugovora preuzimaju i istakli da je svakoj dobroj kompaniji potreban dobar radnik.

„Dobre radnike tražimo sve vreme i trudimo se da ih zadržimo. Shvatite ovo kao šansu da posle škole dobijete posao i da zajedno napredujemo. Imamo ozbiljne planove, a za to su nam potrebni mladi, savesni, kreativni ljudi. Budite sigurni da će vaš rad biti primećen i adekvatno nagrađen“, rekao je Slobodan Lovrić, vlasnik „Sinagoge“ doo.

Na praktičnoj obuci u „Sinagogi“ biće pet, „Morava inženjeringprojektu“ četiri, „Somborelektru“ tri učenika, dok će jedan učenik praksu obavljati u drogeriji DM.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top