Somborske vesti

Lepota Bačke na Dida Hornjakovom salašu

Dida Hornjakov salaš u naselju Gradina, kraj Sombora, već 14 godina je reprezentativni primer salašarskog turizma.

Poznata rukometašica bivše Jugoslavije Aranka Hornjak je od oca nasledila salaš izgrađen 1901. godine. Kaže da je oduvek imala želju da posle bavljenja sportom ostane na salašu i bavi se turizmom. Krediti, standardi, pravljenje benda - sve je to sada iza nje, jer su hiljade turista već posetili ovo jedinstveno mesto.

"Ima još toga ovde što treba da se uradi, ali uspeli smo da spojimo istoriju, tradiciju i gastronomiju. Ljudima se to dopada", ističe Aranka Hornjak.

Dok stariji sin brine o poljoprivredi, mlađi je uključen u posao oko salaša i turizma. Kaže da mu se sviđa to što mama radi.

"Već sam tri i po godine aktivno u ovome. Završio sam prvu godinu fakulteta već u junu i odmah sam došao ovde da pomognem mami u organizaciji posla i dočeku turista. Sviđa mi se posao i mislim da ću nastaviti da se bavim time", kaže Arankin sin Marko Mijić.

Na Gornjakovom salašu se još uvek jede žuta supa od morke, a obavezni deo menija su i paradajz sos, sos od višanja i isključivo bačka jela.

"Ljudi su željni tog nekog ukusa iz detinjstva i vole da se prisete. Ima i onih koji bi po prvi put da probaju i osete te ukuse", objašnjava Aranka.

Dida Hornjakov salaš posećuju Nemci, Švajcarci, Italijani, ali i ekskurzije iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije.

Tu je tradicija sačuvana, pa se može štošta videti, poneti po neki suvenir, a pre svega uživati u miru, tišini i gastronomiji Bačke.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top